Nominerade artister 2023-2024

Musik på Biblioteket – musikupplevelser som når hela regionen!

Musik på Biblioteket är en årlig konsertserie som arrangeras av Musikcentrum Väst. Varje säsong framför ett noggrant utval av MCV:s artister konserter på olika bibliotek runt om i Västra Götaland. I årets säsong har vi nöjet att presentera 13 fantastiska akter med totalt 27 musiker och artister, som kommer att bjuda på 31 minnesvärda konserter på 14 olika bibliotek. Musik på Biblioteket genomförs med stöd av Västra Götalandsregionen.

Du hittar aktuella artister för 2024-2025 här nedan. Om du har några frågor eller vill göra en bokning, kontakta projektledaren Terese Lien Evenstad genom att maila terese@mcv.se eller ring 031-144808.

Turneschema 2024/2025

Turnéschema 2023/2024

Turnéschema 2022/2023

Musik på biblioteket – så fungerar det

Skrivet & sagt om projektet


A.M.E
är musikern, kompositören och scenkonstnären Anna Maria Engbergs tvärkonstnärliga soloprojekt. Live utgör hon ett innerligt ”onewomanband” med 5-strängad elfiol, vocoder och trummaskin. A.M.E. ger oss både sfäriska improvisationer och melodiös pop med såväl poetiska som allmänmänskliga texter. Förutom egna låtar gör hon även tolkningar av bla Dan Andersson, Nina Simone och David Bowie.


Amanda Arnborg & Erik Björksten
tonsätter Moa & Harry Martinson. Med värme, nerv och humor bjuder sångerskan Amanda Arnborg och gitarristen Erik Björksten på egna tonsättningar av Sveriges mest kända och lästa författarpars lyrik. En nobelpristagaren och en folkkär bästsäljare sammanflätade av litteratur och passion. Arnborg och Björksten lyfter varsamt orden i ett intimt musikaliskt format som lockar till skratt, gråt och eftertanke."


Dag Westling
bjuder på en musikalisk resa till den Gröna Ön med programmet Folkvisor från Irland och Skottland. På gitarr, five-string banjo, tin whistle och med sång framför han emigrantvisor, skrönor, danslåtar och ballader om kärlek och andra äventyr med några stänk av amerikansk old time. Dags genuina känsla för den irländska musiken får ett mångsidigt uttryck i hans instrumentala virtuositet och känslofyllda sång.

Dear Someone består av duon Emelie Junsten och gitarristen Fredrik Lydén som bjuder på originallåtar och en och annan utvald cover med en akustiskt sättning. Dear Someone befinner sig i gränslandet mellan country och americana, men präglas av tydliga popinfluenser. Musiken kretsar kring och tar sin början i texterna, som utforskar längtan efter ett meningsfullt liv och att finna sitt hem.


Jorge Alcaide Trio
präglas av den latinamerikanska musikens finesser och betydelse. Samtidigt har Jorges intresse för olika musiktraditioner och erfarenheter gjort honom till en hybrid musikskapare. Jorge Alcaide Trio samlar godbitar från denna musikresa där kärlek och frihet är återkommande teman. Tillsammans bjuder de på en eftertänksam och medryckande konsert med Jorges egna kompositioner samt en och annan traditionell sång från den sydamerikanska kontinenten.


Martina Almgren This Song Of Mine
ger sig ut på ett äventyr, där hon bjuder in oudspelaren Ahmad al Khatib, sångerskan Karin Burman och Owe Almgren, akustisk basgitarr till samspel. Poesi av den indisk-bengaliske poeten Rabindranath Tagore står i fokus, med tankar om livet som rör vår existens, längtan och gemenskap.


Matilda och Olympia är en duo som nu är aktuella med programmet ”Känner du Riedel?”. Med svenska texter och melodier som rör sig mellan visa och jazz, presenteras musik som Georg Riedel på ett eller annat sätt berört – som kompositör, arrangör eller som medmusiker. Repertoaren sträcker sig från Georg Riedels klassiker till modernare poetiska jazzverk samt arrangemang på texter av andra kända kompositörer och poeter såsom Cornelis Vreesvijk och Thomas Tranströmer.


Fredy Clue Efter tio års erfarenhet av scenframträdanden debuterar Fredy Clue med sin föreställning "Vad gömmer du?" som riktar sig till alla åldrar, men främst 6-12 år. Denna konsertföreställning är en resa genom de inre hindren som begränsar oss från att utforska fler och större möjligheter. " Vad gömmer du?" rymmer berättelser om det queera och traditionella och om hur traditioner kan utvecklas och leva vidare så att de passar fler.

Forslund – Lindholm Med enastående samspel, spelglädje och rytmiskt driv bjuder dessa två framstående musiker på en oförglömlig konsertupplevelse med en unik instrumentkombination. Deras repertoar omfattar traditionella brasilianska melodier, improvisationer och egna kompositioner, där influenser från afrikanska, orientaliska och nordiska musiktraditioner smälter samman på ett fascinerande sätt.


Nowak/Hendrix duo
Denna polsk-belgiska duo träffades under sina studier vid Högskolan för scen och musik i Göteborg och har ägnat de senaste åren åt att bygga ett sound som hyllar kombinationen av durspel och klarinett. Genom sin lyhördhet och inspiration tar de dig med på en nostalgisk och vacker resa fylld av bland annat musettevalser, mazurkor och tango.

SAJOURI I musikföreställningen Aina - en sjöluffares äventyr får vår unga publik följa med in i en värld, full av spännande, farliga, osannolika och roliga situationer. Vi får åka med Aina till Europa, till Colombo på Sri Lanka, till Indien och Tibet där hon hamnade i fängelse och lyckades fly. På väg till Grönland möttes hon av gigantiska isberg. Det var där, på ishavet, som motorn gick sönder…


Shtoltse Lider Sång på jiddisch, poesiläsning på svenska och engagerat berättande blir till konserten Shtoltse lider (Stolta dikter), med Ida Gillner på piano och sång, och Livet Nord på violin – i innerligt, lekfullt och dynamiskt samspel med varandra.

The Gothenburg Combo Hur låter Korparna av Tomas Bannerhed i toner? Eller Sagan om Ringen av J.R.R. Tolkien? Hur låter den klassiska äventyrsromanen En Världsomsegling under Havet? Och hur klingar Karin Boyes, Edith Södergrans och Selma Lagerlöfs texter översatta till musikens språk? Svaren ges i programmet "Det Ljudande Biblioteket" med The Gothenburg Combo!

Trio Rop Genom en brinnande vilja att berätta om den lilla människan och allt det där som känns så stort, tar Trio Rop avstamp i folkligt berättande och folklig vokal tradition. En tradition där man förr förde vidare berättelser med sång för att komma ihåg och dela händelseförlopp med andra. I den andan söker Trio Rop i sitt skrivande efter de allmänmänskliga formuleringarna för att synliggöra berättelser de saknar i folktraditionen.

GODÉE & BERGSTRÖM DUO Musiken de spelar är oftast låtar som Mikael komponerat men ibland dyker en känd melodi, visa eller ett klassiskt stycke upp till deras och publikens förvåning. Båda dessa etablerade musiker ingår i jazzgrupperna Corpo och MEQ med jazzklubbar och festivaler runt om i Europa som spelplatser. Målet för denna duo är det lilla formatet. Det lilla biblioteket i den lilla staden får ett musikaliskt besök av Mikael Godée sopransax och Magnus Bergström kontrabas.