Nominerade artister 2023-2024

Musik på Biblioteket – musikupplevelser som når hela regionen!

Musik på Biblioteket är en årlig konsertserie som arrangeras av Musikcentrum Väst. Varje säsong framför ett noggrant utval av MCV:s artister konserter på olika bibliotek runt om i Västra Götaland. I årets säsong har vi nöjet att presentera 11 fantastiska akter med totalt 27 artister och musiker, som kommer att bjuda på 22 minnesvärda konserter på 14 olika bibliotek. Musik på Biblioteket genomförs med stöd av Västra Götalandsregionen.

Du hittar aktuella artister för 2023-2024 här nedan. Om du har några frågor eller vill göra en bokning, kontakta projektledaren Terese Lien Evenstad genom att maila terese@mcv.se eller ring 031-144808.


Turnéschema 2023/2024

Turnéschema 2022/2023

Musik på biblioteket – så fungerar det

Skrivet & sagt om projektet


Felicia Eklöf
förmedlar jordnära och ärliga berättelser om sina erfarenheter, likt vykort från olika platser, möten och stunder i livet. Med sitt personliga uttryck och sina poetiska texter, förmedlar Felicia tidlösa budskap som griper tag i lyssnaren. Tillsammans med Kristian Wolski på cittern och Tobias Johansson på piano, utgör Felicia Eklöf en modern folkmusiktrio som berör – utan att tappa rötterna till traditionen.


Anna Gustavsson/Lina Ekdahl duo
presenterar föreställningen "Ett Sömnspel" som hade urpremiär 2021 på Atalante. Nu gör musikern och kompositören Anna Gustavsson och poeten Lina Ekdahl en version på duo. Text och musik vävs samman i en drömlik eller högst vaken och vass närvaro. "En dålig sömn, eller ingen sömn alls är vår tids folksjukdom. En god sömn står högt i kurs, har hög status, men är få förunnat och kan inte köpas för pengar. Vi tröstar den sömnlösa och väcker den sömniga."


Mykorhiza
väver sömlöst samman improvisation, västerländsk klassisk musik och Taiwanesisk folkmusik. Resultatet är ett unikt timbriskt landskap, lika djärvt som det är skört, fyllt av melankolisk skönhet. Gruppen utgörs av tre distinkta musikaliska röster med rötter i Sverige, Spanien och Taiwan.


Ann Elkjär & Rhythm Art Duovill återuppta traditionen – mer flöjt- och slagverksmusik till kammarmusikpubliken! Trion samarbetar nära med flera nu levande tonsättare vilket gör att programmet ständigt förnyas. Trion brukar få beröm för virtuost spel i en ny men härlig klangvärld, en nära publikkontakt och konsertupplevelser med glimten i ögat, men också för folkbildande och smått humoristiska presentationer.Stormryttaren låter som Freddie Mercury I mötet med Heliga Birgitta. Göteborgskan Julia Stokes går under artistnamnet Stormryttaren och spelar drömsk art pop i litet format. Stormryttaren bjuder in till en vacker resa fylld av glöd, begrundan och hopp som får publiken att både skratta och gråta. Ryttarens färgstarka och uttrycksfulla röst flätas samman med det pulserande pianot – som skapar en innerlig förening av både skörhet och urkraft.


Su Andersson utgör en duo tillsammans med Axel Jane där de tillsammans framför föreställningen ’Train Stories’ som bygger på en tågresa som ägde rum 2019. Su reste genom 15 stater i USA och fick inspiration för ny musik. ”Resan börjar tidigt. Flera månader före avresedatumet börjar jag resa i fantasin. Chicago, Illinois. Smaka på det. Här börjar sen den verkliga resan. 52 timmar tar tåget till San Francisco, Kalifornien. Färden går vidare mot Los Angeles och Flagstaff, Arizona och tillbaka österut över de stora vidderna med slutstation New York.”


Susanne Lindh & Marco Rios framför den härliga barn- och familjeföreställningen "Kom, kom igen" där Susanne och Marco bjuder på sånger, rytmer, danser, rörelser och ramsor som alla kan hänga med på. Vad sägs om att prova i vilken takt en skomakare arbetar bäst, ta reda på vem som kan få tyst på grodan som sitter under vattnet och sjunger sin vackraste visa eller hur man hälsar på olika språk? Kom, kom igen!


Toppklass är en ung och lovande trio som under hösten 2022 gjorde en succédebut in i jazzälskares hjärtan. Med visionen att skapa musik utan ramar eller begränsningar banar de ny väg i Sveriges jazzlandskap. Toppklass är en gitarrtrio, men likväl en bastrio och en trumtrio. Med sin musik har trion öppnat en dörr där jazz är en lek och de klassiska rollerna som tillhör respektive instrument utmanas.


Django’s dream
är en trio från Göteborg som spelar jazzmusik i Django Reinhardts anda. Musiken kallas även Jazz Manouche och har sin utgångspunkt i swingens 30-tal och de franska låtskatterna. Gruppen består av två gitarrer och en kontrabas – med energiskt och svängigt spel som signum!


Mitt bland rosor
presenterar konsertprogrammet ”Tänk vilket liv!”
Var det verkligen bättre förr? Brita Lindgren (sång), Patrick Rydman (sång) och Anders Persson (piano) bjuder på ett fång med låtar från 60- och 70-talet. Hasse & Tage, Povel Ramel, Lill Lindfors,Östen Warnebring, Beppe Wolgers mfl bidrar med sina toner, tankar och texter.


Veckans romans "...Havet blommar sällsamt blekt, hus och träd i drömmar stå..." Det är lätt att bli inspirerad av våra lokala poeter. Greta, Rosa och Ebba blev så inspirerade att det blev musik – och vilken musik sen! Amanda Elvin och Karin Fjellander från YouTube-kanalen Veckans romans riktar uppmärksamheten mot tre förbigångna kompositörer vars sånger speglar havet, osar bitterhet och väcker drömmar. Allt enligt vår devis: Hon får plats en sång i taget!