Nyheter

Rapport från I AM ABROAD 

INTERNATIONALISERA & IMPROVISERA –  En heldag för musik och kreativitet

 

Internationalisera och Improvisera var en heldag fylld med inspirerande föreläsningar, workshops och livemusik som hölls här på MCV:s kontor och i Musikens Hus konsertlokal den 20 november. Med fokus på musikexport och improvisation samlade dagen MCV-musiker för att utforska nya möjligheter, ljud och vägar framåt för att skapa samarbeten över gränser.

Föreläsningar och workshops

Musikexport med Ragnar Berthling
Förmiddagen startade med en föreläsning av Ragnar Berthling kl 10-12, där fokus låg på musikexportens möjligheter och utmaningar. Frågor som lyftes var “Hur bygger man nätverk? Vilka marknader är rätt att satsa på?” Berthling delade praktiska råd och erfarenheter som gav deltagarna en inblick i hur svenska musiker kan positionera sig på den internationella scenen.

Improvisation med Lisa Ullén
Efter lunch tog Lisa Ullén, en av Sveriges mest framstående improvisationsmusiker, över. Genom en interaktiv workshop fick deltagarna möjlighet att testa gränserna för sitt musikaliska uttryck och utveckla sin förmåga att improvisera. Stämningen var avslappnad och kreativ – och Lisa skapade en varm och öppen plats för nytänkande och experiment.

Livemusik på BRÖTZ

Kvällen avslutades med en konsert på BRÖTZ, där musiker från olika bakgrunder och genrer delade scenen. Det blev en fin avrundning på en heldag där musikens vägar framåt stått i centrum.

Om projektet I AM ABROAD

Denna heldag är en del av projektet I AM ABROAD, ett initiativ som drivs av Taller de Músics och finansieras av Europeiska unionen genom LIVEMX-programmet. Projektet syftar till att stärka samarbetet mellan musikorganisationer och musiker i Europa. Bland samarbetspartnerna finns aktörer som Catalan Arts Music Export, Austrian Music Export, Knutpunkt och Göteborg Artist Center.

I AM ABROAD arbetar för att lyfta fram nya möjligheter inom musikbranschen och skapa plattformar för att mötas, utbyta idéer och utvecklas.

Avslutande tankar

Internationalisera och Improvisera blev en påminnelse om musikens kraft att förena människor och öppna dörrar till nya möjligheter. Med kombinationen av kunskap, kreativitet och samarbete tog deltagarna och ledarna med sig värdefulla verktyg för framtiden. Varmt tack till alla som bidrog till att göra denna dag möjlig! 🌟

MCV på Scania Sounds 14 -16 november

Scania Sounds är både paneldiskussioner, föreläsningar och showcasar med livemusik  från Skåne och Danmark. Idén är att stärka musiker och öka kunskap om samarbetena i Öresundsregionen.

Scania Sounds hade premiär i Malmö i november 2023. Syftet med festivalen är att locka viktiga aktörer inom musikbranschen till Skåne och samtidigt stärka Malmös roll som en central punkt på Sveriges musikscen. Scania Sounds vill lyfta fram den enorma potential som Skåne har att erbjuda musikbranschen.

Mycket av temat och upplägget rör sig kring popmusik med alla dess sub-genrer. Min spaning är att villkoren är väldigt olika beroende på vilken genre vi rör oss i. Inte minst med prat om gagenivåer och arrangörernas rådande läge, detta berördes i panelen Money, Money, Money.


Samtalen är på engelska och paneldiskussionernas rubriker var:

  • Should I stay or should I go? – Benefits and challenges of working in music from Scania
  • Across the bridge – Exchange of live acts betweenSweden and Denmark
  • Money, Money, Money – Can live music be financially sustainable for everyone.
  • I need a dollar – The financial situation in music and culture

Föreläsningarna var mycket intressanta, bl.a. med:

  • TALKThe Art of Peer Pressure – Queer people in Danish hiphop
  • Blockchain and decentralized protocols with The Creator Protocol

Musikcentrum Syd var på plats och erbjöd online-fika med internationella aktörer för att bygga samarbeten.

https://scaniasounds.com/

Lars Elf/MCV

Rapport från WOMEX 2024

WOMEX 2024

Manchester 23 – 27 oktober

Mellan den 24 och 27 oktober deltog Sara Aldén från Musikcentrum Väst på WOMEX (WorldMusic Expo) i Manchester för att representera organisationen Musikcentrum Riks (MCR, på engelska Musikcentrum Sweden) tillsammans med MCR:s internationella koordinator Ragnar Berthling från Musikcentrum Öst. Målet med vår närvaro är att nätverka, hitta nya samarbetspartners för internationella projekt och att promota projektet Live Music From Sweden som Musikcentrum Riks driver i samarbete med ExMS, Musik i Syd och Kulturförvaltningen Västra Götaland. Syftet med vårt deltagande var att stärka våra nätverk, representera våra medlemmar och skapa nya kontakter i en tid då kulturstödet skärs ner kraftigt. Genom att etablera både nationella och internationella samarbeten vill Musikcentrum Riks främja ett fortsatt dynamiskt utbyte mellan professionella musiker och publik, både i Sverige och utomlands för att stärka det svenska fria musiklivet.

WOMEX 2024 är en internationell mässa och mötesplats för världsmusik som samlade branschfolk från hela världen. Under årets evenemang deltog artister, band, bokare, arrangörer, festivalrepresentanter samt olika nätverk och organisationer inom världsmusik.

Saras upplevelse av WOMEX och hennes bästa tips inför nästa års mässa:

Fredagen den 25 april började med möte med närvarande MCV-musiker för att kroka arm och skapa en tydlig kontakt med varandra som startskott inför de stundande dagarnas intensiva arbete av att skapa nya kontakter och möten för framtida projekt. Export Music Sweden är värdar för den svenska montern, där har de svenska organisationerna och artisterna som tagit sig till WOMEX sin bas. Här kan besökare på mässan botanisera bland mängder av snyggt material i form av visitkort, presskit och album. Klockan 12.00 startade Export Music Swedens årliga event ”Nordic at Noon.” Där bjöds svenska delegater och deras inbjudna gäster på dryck och tilltugg i det svenska båset.

På lördagen den 26 oktober kl 13 höll Export Music Sweden en föreläsning för svenska delegater som hette “Keynote” med Lisa Schwartz där fokus låg på att skapa start internationell export och US Artist Visa med Matthew Covey

Under mässan fanns möjlighet att upptäcka musik från olika skivbolag, delta i föreläsningar med hörlurar, samt mingla och nätverka med delegater, musiker och artister från hela världen. På eftermiddagar och kvällar arrangerades showcases och klubbkvällar som gav besökarna en chans att uppleva livemusik och skapa nya kontakter.

Från årets WOMEX tar jag med mig många nya kontakter och idéer, men framför allt reflektioner kring tillgänglighet och möjligheten för alla att delta. Under mässan fördes en diskussion om den påtagliga bristen på representation från det globala syd, särskilt från Afrika och Asien. Tidigare har WOMEX arrangerats i bla Spanien, där det varit lättare för afrikanska musiker att delta både geografiskt och ekonomiskt. I år hölls dock mässan i Manchester, och efter att Storbritannien formellt  lämnade formellt EU den 31 januari 2020 har det blivit betydligt svårare att få visum till Storbritannien, vilket gjorde det dyrt och krångligt för delegater från delar av Afrika och Asien att medverka.

Nästa år arrangeras mässan i Finland, vilket är en fördel för delegater i Norden då resekostnaderna blir lägre och tillgängligheten förbättras. Men det påminner också om vikten av att arbeta för att göra WOMEX tillgänglig för musiker och delegater från hela världen, så att global representation verkligen blir möjlig.

En annan återkommande tanke var hur oerhört mycket en frilansande musiker förväntas hantera för att kunna verka idag. De behöver agera som sin egen agent, manager, bokare, sociala medie-ansvarig, ekonom och ovanpå detta även vara sin egen mental coach. Kraven är många och breda för att kunna bedriva sin verksamhet. Vi på Musikcentrum Väst har ett ansvar att rusta och stötta våra medlemmar – de fria musikerna – så att de kan upprätthålla sin hälsa och balans i sitt yrkesliv, därför erbjuder vi en rad kurser och utbildningar inom olika områden som ska hjälpa dem att utvecklas och ta sin musik vidare.

Samtidigt är vi medvetna om att det stora trycket riskerar att skada många musiker. Stress, utbrändhet och sjukskrivningar är vanliga, och vissa tvingas till och med överge yrket. Vi ser hellre ett tryggare system som ger musikerna friheten att skapa under hållbara och långsiktiga förutsättningar, vilket skulle möjliggöra en mer stabil och trygg karriär inom musiken.

/Sara Aldén, projektledare och kommunikatör på Musikcentrum Väst.

Samtalsträff 30/10

Rapport: Navigera hinder i musikskapandet

– En dialog om praktiska tekniker och metoder

Sedan juni 2024 har vi arrangerat fyra samtalsträffar på vårt kontor i Musikens Hus, i samarbete med Kulturakademin. Varje träff har haft ett tema kopplat till frilanslivet som musiker och artist, och följt ett koncept där deltagarna samlats kring ett bord för samtal, med värdefulla inputs från två inspiratörer vid varje tillfälle. Mer information om varje samtalsträff hittar du här

Under samtalsträffen den 30/10 deltog fyra personer och inspiratörerna Paula af Malmborg Ward och Enver Ramirez, som bidrog med sina olika perspektiv från nutida klassisk musik och hip hop/rap. Deltagarna delade sina kreativa processer och diskuterade utmaningar med att upprätthålla flöde och kreativitet när blockeringar uppstår. Efter att ha lyssnat på deltagarnas musikverk och beskrivningar av deras mål och hinder gav inspiratörerna specifik feedback, följt av gruppens beröm och konkreta tips.

Mötet bjöd på värdefulla insikter, där deltagarna uppskattade att få ta del av olika kreativa perspektiv, att höra om varandras tankar och processer, samt att få en djupare förståelse för sin egen skapande process. En av de viktigaste insikterna från samtalet var själva processen att sätta ord på sitt skapande – att beskriva vad man har skapat, vad man vill förmedla med musiken, vilka hinder man möter och hur man tar sig vidare, och vad man önskar få input kring – är lärorik i sig. Deltagarna uttryckte också ett behov av mer tid för att kunna gå igenom musiken och feedbacken grundligt. Samtalet avslutades med en lunch på Hängmattan, och alla lämnade mötet peppade och upplyfta.

/Terese, projektledare på MCV

Rapport från ett utforskande samtal i Bergsjön Kulturhus – Del 2

Den 4 oktober ägde ett utforskande samtal rum runt ett bord i Kulturhuset Bergsjön, där kulturaktörer från olika delar av Göteborg samlades för att diskutera mångfald och inkludering inom kultursektorn. Jag, Sara Aldén, närvarade på uppdrag av MCV och jag upplevde att deltagandet på plats var mycket värdefullt och framför allt givande ut ett ”människa-till-människa perspektiv”. Att ha direktkontakt med arrangörer och aktörer kändes verkligen särskilt betydelsefullt i en tid då digital kommunikation dominerar. 

Detta var det andra av tre möten, arrangerade av Navet i Bergsjön, Nätverkstan och Göteborgs Stads kulturförvaltning, med målet att utforska vilka åtgärder som kan göra kulturscenen mer rättvis och representativ.

Under samtalet, som hölls i Färgateljén, delade vi exempel och insikter om vad som fungerar och vilka utmaningar som finns när det gäller att bredda kulturlivet. Målet var att förstå hur vi kan skapa fler möjligheter för konstnärer och kulturaktörer som antingen flyttat till Sverige eller som befinner sig utanför de rådande normerna.

Frågor som diskuterades var: Vad kan vi göra för att inkludera dem som borde få plats men inte får det? Hur kan vi bredda kulturscenen för att göra den mer rättvis och kvalitativ? Samtalen fokuserade på hur strukturer och normer inom rekrytering, resursfördelning och tillgång till lokaler kan förändras för att skapa bättre förutsättningar för alla.

Många deltagare lyfte behovet av att förändra rekryteringsstrategier för att säkerställa en mer diversifierad arbetsstyrka och betonade vikten av att utmana de normer som styr urvalsprocesser. Fördomar och strukturella hinder, som kan påverka tillgången till exempelvis lokaler och projektstöd, diskuterades också, dessa riskerar att exkludera normativt underrepresenterade aktörer från kulturlivet.

Samtalet öppnade för konkreta förslag kring hur nya riktlinjer och ökad transparens kan bidra till att skapa jämlika förutsättningar för alla. Mentorskap och nätverkande identifierades som nyckelstrategier för att bygga broar mellan olika aktörer och skapa fler möjligheter till samverkan för alla aktörer, små som stora. Genom att dela erfarenheter och granska våra arbetssätt på ett kritiskt och kreativt sätt kunde vi utforska nya vägar framåt. Dessa ska vi fortsätta diskutera när vi ses nästa gång i november.

Samtalen bidrog för mig till en djupare förståelse för hur kunskapsdelning och gemensamma initiativ kan stärka mångfalden inom Göteborgs kulturliv. Jag ser fram emot nästa möte i november som sagt då vi återigen samlas för att tillsammans möjliggöra skapandet av en ännu mer inkluderande kultursektor i Göteborg. En kultursektor som vi är stolta över och rakryggade kan säga jobbar för att aktivt inkludera alla kulturaktörer och utövare.

Sara Aldén, MCV, Musikens Hus, 7 oktober 2024

LIVE MUSIC FROM SWEDEN – ansökan öppen

Vi är glada att kunna meddela att det nu går att ansöka till Live Music From Sweden igen! Artister är nu välkomna att skicka in sina ansökningar fram till den 4 oktober. Ska du till WOMEX eller delta vid Viva Sounds är detta ett gyllene tillfälle att få med dig snyggt PR-material att dela! Missa inte denna fantastiska möjlighet att bli en del av en plattform som är skapad för att lyfta fram och sprida Sveriges bästa live-musiktalanger!

Världspremiär – Musik på Biblioteken Värmland

Hösten 2024

Vi är glada att äntligen kunna dela den fantastiska nyheten att Musik på Biblioteket har expanderat och nu även kommer att erbjudas på biblioteken i Värmland! Vi kommer att presentera vilka musiker som kommer att uppträda på Musik på Biblioteken Värmland med start november 2024, så håll utkik!