Har du ett projekt som stöder det kulturella samarbetet mellan Danmark och Sverige, och dessutom ökar kännedomen om vetenskap, näringsliv, kultur och folk i bägge länderna? Då kan du ansöka om bidrag från Svensk-danska kulturfonden.
Under våren 2023 arrangerarABF tillsammans med Musikerförbundet en digital nationell utbildning i musikbranschkunskap för dig som är eller vill bli utövare. Fokus ligger på företagande, rättigheter och trygghet i musikbranschen.
Hur tar jag betalt? Vad tar jag betalt för? Måste jag ha företag, och i så fall i vilken form? Vad har jag för rättigheter? Dessa och andra frågor besvaras under utbildningen.
Artist Only är en kurs för artister och musiker som driver eget skivbolag; ett tillfälle att både vårda sin röst, hitta kreativa utrymmen, balansera arbetet med all administration som lätt kväver det kreativa — samt hitta bra verktyg för planering och administration. Kursen innefattar två späckade dagar som arrangeras av SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter) i samarbete med Musikcentrum och Sensus, med stöd av Statens Kulturråd!
Kursen sträcker sig mellan den 3 april till och med den 25 april och i olika städer. Det är begränsat antal platser som gäller. Sista anmälningsdag är den 29 mars!
Varje år utlyser Svenska kyrkan fem kulturstipendier på sammanlagt 500 000 kronor inom konstområdena litteratur, musik, film, bildkonst och scenkonst. Stipendiet vänder sig till konstnärligt verksamma inom alla konstformer, och är ett sätt att uppmuntra kulturutövare till arbeten om livsfrågor, kristen trostolkning eller centrala religiösa motiv.
Nordic Folk Alliance är en showcasefestival och branschevenemang som ambulerar i olika städer varje år. NFA är en mötesplats för alla som verkar inom eller är intresserade av folk- och rootsmusik, med musik, seminarier och nätverkande. I år hålls festivalen i Roskilde mellan den 18-20 april. SPOT-festival är en showcasefestival för skandinavisk musik (indie, pop, rock m.m.) som hålls i Århus i Danmark den 5-6 maj. SPOT+ är en konferens för och om musikbranschen, som hålls varje år under SPOT-festivalen. Konferensen presenterar ett brett utbud av paneler, debatter, presentationer, speed-dates och andra aktiviteter med fokus på aktuella teman i branschen.
Tallinn Music Week (TMW) är en showcase- och stadskulturfestival som hålls i Tallin, Estland varje vår. Festivalen utgörs även av nätverksevenemang för musikbranschen. Årets upplaga äger rum den 10-14 maj.
Nyfiken på oss som jobbar på MCV? ♡
Häromdagen blev vi intervjuade av kompisarna på Musikens Hus! Vi berättar lite om vad vi gillar med att jobba på MCV och avslöjar andra goa hemlisar. 🙂
I nya rapporten ”Jag gör inte world, jag gör pop” delar rasifierade musikskapare sina erfarenheter av musikbranschens skuggsida genom intervjuer och enkätsvar. Rapporten har tagits fram på uppdrag av Skap och presenterar resultaten av en studie om rasism inom den svenska musikindustrin, utifrån musikskapares perspektiv och erfarenheter. I rapporten beskriver ett stort antal musikskapare hur de misstänkliggjorts i olika sammanhang, särbehandlats på grund av mer eller mindre uttalade fördomar och överhuvudtaget kämpat mot förutfattade meningar om vad de ”borde” vara och kunna, eller inte kunna.
Ur inledningen:
”Eftersom inga tidigare studier direkt har utforskat rasismen inom den svenska musikindustrin utgör denna rapport även den första studien med rasifierade musikskapares erfarenheter av rasism i dagens Sverige som fokus.” — Jasmine Kelekay