Nyheter

EnglishSwedish

Rapport från Folk & Kultur 2024!

8-9 februari 2024

Under två dagar representerade Sara Aldén Musikcentrum Väst, Musikcentrum Riks och Live Music From Sweden – i ett växelvis samarbete med Mia Törnblom från Musikcentrum Öst vid Folk & Kultur i Eskilstuna! Under de två dagarna vistades vi och nätverkade i Centrumbildningarnas monter tillsammans med representanter från t.ex Centrum för dramatik, Centrum för fotografi, Cirkuscentrum, Danscentrum Sverige, Filmcentrum, Författarcentrum, Illustratörcentrum, Konsthantverkscentrum, Konstnärscentrum, Seriefrämjandet, Teatercentrum och Översättarcentrum. På plats presenterades våra verksamheter och pågående projekt, och vi presenterade våra medlemmar och musikakter.

Huvudsyftet med vår närvaro på plats på Folk & Kultur var att delta i samtal och nätverka för att söka förståelse och kunskap i den pågående kulturpolitiska debatten och hitta potentiella nya vägar framåt i arbetet för att möjliggöra musik och konst i samhället. Målbilden med att närvara vid Folk & Kultur var att söka sammanhang och samarbeten med målet att skapa kulturella synergieffekter där våra medlemmar gynnas.

”LIKT VATTEN SOM SÖKER NYA VÄGAR VID EN BLOCKAD MÅSTE VI I KULTURLIVET RINNA VIDARE I NYA STRÖMMAR AV SAMARBETEN OCH SAMMANHANG OCH FORSLA VARANDRA OCH OSS SJÄLVA VIDARE.”

– Citat från okänd deltagare i publiken under rundabordssamtal lett av Musikalliansen (8 feb, vid Scenkonst Sörmland) 

Folk & Kultur 2024 var betonat och kurerat kring samtal om konstens vägar framåt samt gemensamma utmaningar, men även om drömvärldar och visioneranden kring vad som vore ett ”best case scenario” för svenskt musikliv idag då många såbäddar och drivbänkar i det som idag kallas ”det svenska musikundret” nu begränsas i form av mindre resurser till kulturskolor och folkbildning. Folk & Kultur är en central mötesplats för den svenska musikbranschen och under mässan erbjöd Musikcentrum potentiella trådar till framtida samarbeten och arbetsmöjligheter för våra medlemmar genom att möta nyfikna och öppna potentiella samarbetspartners.

Under torsdagen den 8 februari deltog jag i ett rundabordsamtal om hur just framtiden kan se ut för musiker och samtalet kretsade kring vilka som utbildas till musiker och hur vi skapar arbeten för dessa. Under fredagen deltog jag i en live-coachning på initiativ av Musikerförbundets kvinnokommitté tillsammans med MCV’s styrelserepresentant Aurelia Dey som var på plats i egenskap av musiker och föreläsare. De som live-coachades var MCV’s före detta verksamhetsledare Karin Inde, nu i egenskap av ordförande i Musikerförbundet samt Ludwig Verner, VD för IFPI. De live-coachades i hur de kunde bidra till att skapa ett mer jämlikt och inkluderande musikliv utifrån sina maktpositioner. Samtalet livestreamades på Musikerförbundets hemsida och Facebook-sida och går fortfarande att tillgå där om man är nyfiken på vilka svar som gavs på deras specifika frågor.

Att närvara och delta på Folk & Kultur 2024 är något som rekommenderas varmt även för musiker som får chans att delta i kunskapsproduktion gällande hur de kan skapa ett hållbart musikerskap utifrån de givna förutsättningarna som existerar i Sverige idag.

/Sara Aldén

Årsmöte 12 mars

KÄRA MCV- OCH MCVNY-MEDLEMMAR!

Här kommer en kallelse till Musikcentrum Västs årsmöte den 12 mars kl. 17.00-19.00.

Det bjuds på macka och fika inkl. kaffe/te. ☕

Kom och gör din röst hörd, och ta del av året som har gått för MCV och vår verksamhet! Om du vill lämna in en eller flera motioner till mötet vill vi ha dessa senast den 26 februari.

Instruktioner om plats, tid och hur du anmäler dig (samt lämnar in motion/er) finns att hitta MCV:s senaste medlemstips utskickat på mail!

Varmt välkommen! 🔥

Missa inte ExMS exportguide!

— Ge ut musik internationellt: på egen hand

På Export Music Swedens hemsida hittar du olika exportguider, bl.a. en om hur du ger ut din musik på den internationella arenan på egen hand!

”Att det aldrig har varit lättare att ge ut musik på egen hand är en ständigt återkommande sägning inom musikbranschen. Men hur sant är det? Kort sagt, väldigt sant.”

Läs mer här!

Sök stipendium från Margot & Tobis stiftelse!

Är du musiker eller vokalist under 30 år och aktiv i inom latinamerikansk musiktradition, jazz, musikal och/eller folk? Senast den 15 maj kan du söka stipendium på 50.000 kr från Margot och Tobis stiftelse.

Läs på om regler och mer info här!

Sök stöd för din turné!

Bor du i Malmö? Här kommer ett tips på workshop hos vår syskonförening Musikcentrum Syd!

Musikern Thor Ahlgren har med framgång sökt turnéstöd i många olika former och omgångar vilket i sin tur har öppnat många dörrar till bokare och spelställen runt om i Sverige men även utomlands. Thors workshop är scenariobaserad utifrån dina egna projekt. Vi hjälps åt att scanna spelställen och bidrag och till er hjälp har ni vår gemensamma portal Musikcentrum Kunskapsbanken med webbinarier om allt från ansökningsförfarande och marknadsföring, till turnéstöd och teambuilding!

Datum och tid:
12 mars kl. 16.00-19.00
Plats:
 Musikcentrum Syd – Rehab Kultur
Spånehusvägen 83, Malmö

Workshopen är öppen och kostnadsfri för dig som är medlem (i Musikcentrum Syd) , musikbranschmedlem och i mån av plats även dig som är medlem i en annan centrumbildning. Om du inte är medlem så kostar det 250 kronor och du swishar på plats. Begränsat antal platser.

Läs mer här!

Är du på Folk och Kultur i år?

Missa då inte Musikalliansens rundabordssamtal där tempen tas på musiken! Branschspaningar och diskussioner väntas, och där även publiken bjuds in att delta i samtalet. Det finns gott om platser runt bordet med utrymme för delaktighet och rotation!

Torsdag 8 februari 2024, kl.  12.45 – 13.45
Läs mer här!


Dessutom är Musikcentrum Riks, ihop med övriga centrumbildningar, på plats med en gemensam monter! Kom och träffa oss! Välkommen till monter nr. 33.

Folk och Kultur är ett årligt kulturpolitiskt konvent som hålls den 7-10 februari i Eskilstuna. Förutom samtal, debatter och seminarier, presenterar Folk och Kultur även ett program av konstnärliga föreställningar och upplevelser.

Kurser på Kulturakademin i vår!

Nu närmar sig tre musikrelaterade träffar för våren:

 ’Musikens samtid och framtid — teknikutvecklingens påverkan på musikbranschen’ 
Q&A med kursledare Daniel Johansson över zoom.

21 februari kl. 09.00 – 12.00

Länk till kursbeskrivning finns här!

 

✦ ’Youtube och musikbranschen’ 
Q&A med kursledare Erik Gossas över zoom.

12 mars kl. 13.00 – 17.00

Länk till kursbeskrivning finns här!

 

✦ ’Musikrättigheter och avtal
Q&A med kursledare från Crown Entertainment Law över zoom.

22 mars kl. 09.00 – 12.00

Länk till kursbeskrivning finns här!

För samtliga kurser gäller de fortfarande ligger fortfarande öppna för ansökan och tid finns för att hinna gå igenom materialet innan träffen. Du som deltagare kan på så sätt ställa alla dina frågor efter att ha tagit del av det förinspelade materialet i Kulturakademins lärplattform!