Nyheter

EnglishSwedish

MCV söker projektledare

Ansök senast 8 dec

Musikcentrum Väst (MCV) är en ideell medlemsorganisation för och med professionella fritt verksamma musiker och artister. Vi är en del av riksorganisationen Musikcentrum Riks som i sin tur är den del av Sveriges tretton centrumbildningar. Läs mer på www.mcv.se, www.musikcentrumriks.se och www.centrumbildningarna.se.

MCV:s uppdrag är att stärka och främja fritt verksamma musiker i Sverige. Det gör vi genom att förmedla och skapa jobbtillfällen, stödja och kompetensutveckla musiker samt arbeta kulturpolitiskt för bättre villkor i branschen. Allt i ett nära samarbete med andra organisationer och aktörer i musikbranschen.

Från 2022 består MCV:s kansli av tre personer utöver denna tjänst. Det finns en uttalad strävan hos MCV att sammansättningen hos anställda, förtroendevalda och andra uppdragstagare ska spegla samhället.

I återstarten efter pandemin har Musikcentrum fått medel från Kulturrådet för speciella satsningar under 2022. Därför söker vi nu en projektledare på 60% fram till sommaren. Tjänsten kan komma att förlängas. 

I projektledartjänsten ingår ansvar för:

 • Projektering, planering, genomförande, uppföljning och redovisning av MCV:s aktuella projektsatsningar. Ansvaret innefattar tidsplanering, innehåll och projektekonomi.
 • Projekt som har musikers kompetensutveckling, konsertbokning och digital kommunikation i fokus.
 • Muntlig och skriftlig kommunikation med våra samarbetsparter, finansiärer och musikarrangörer.
 • Projektkommunikation på vår hemsida och i våra sociala kanaler, Facebook och Instagram.

Vi söker dig som har:

 • Ett brinnande intresse för livemusik och musikers villkor – gärna med ett parallellt musikerskap eller musikerbakgrund.
 • Relevant erfarenhet och utbildning inom projektledning.
 • Stor kunskap inom digital kommunikation.
 • Ett kontaktnät av relevans för uppdraget.

Vi tror vidare att du är:

 • Flexibel och självgående.
 • En noggrann förvaltare som ser ständig utveckling som något nödvändigt och stimulerande.
 • En god kommunikatör, som är van att kommunicera med musiker och artister tillika bokare och beställare av livemusik (för både barn/unga, vuxna och äldre – både offentligt finansierade och privata aktörer).
 • Social och trivs med att bygga och utveckla nätverk.

Eftersom arbetsplatsen är liten är den beroende av att alla hjälps åt med de löpande uppgifterna. Därför är vi också nyfikna på vilka färdigheter just du kan bidra med till MCV.

Anställningsvillkor
Visstidsanställning 1 februari – 30 juni 2022, som kan komma att förlängas.

Omfattning: 60 %
Flexibilitet: Oreglerad arbetstid
Tillträde: 1 februari 2022
Arbetsplats: MCV: kontor finns i Musikens hus, Djurgårdsgatan 13, Göteborg
Ansök: Skicka din CV och ett personligt brev till rekrytering@mcv.se senast 8 dec 2021.  

 

MCV-DAGEN på Stora Teatern blev succé!

 • Aurelia Dey & the Neighbours

Stort tack till alla medverkande artister, arrangörer och bokare som kom till vår utbudsdag “MCV-dagen”  på Stora Teatern den 8 november!

Stort tack till Louise Wanselius som var konferencier och till Stora Teaterns fantastiska lokaler och personal! Vi är mycket glada och stolta över vårt breda utbud av kvalitetsmusik med liveframträdanden som presenterades av sex olika artister – vi är redan nu peppade inför nästa års utbudsdag!

MCV-dagen presenterade följande artister:

pastedGraphic.png Aurelia Dey and the neighbours

pastedGraphic.pngKarin Klingenstierna och Darelid

pastedGraphic.pngKaja

pastedGraphic.pngAigua

pastedGraphic.pngJonathan Hilli

pastedGraphic.pngPop-up Schubert

Hoppas vi ses nästa år igen!

Rapport Womex 28-31 oktober

Womex är en årlig mässa främst för folk- och så kallad världsmusik där alla involverade i musikbranschen får möjlighet att träffas och nätverka. Medverkande på årets mässa var exempelvis artister, band, bokare, arrangörer, festivaler och olika nätverk/organisationer inom folk/världsmusik. Årets mässa tog plats i Porto i Portugal där Terese Lien Evenstad representerade MCV, Musikcentrum Riks och vår nya showcasekanal Live Music From Sweden. Detta gjordes i samarbete med Ragnar Berthling från Musikcentrum Öst. Vi var på plats 28-31 oktober och samarbetade kring möten och att presentera våra verksamheter, medlemmar och projekt.

 Vad var vårt syfte och vad resulterade vårt arbete i?

När vi närvarar på mässor är alltid syftet att träffa olika potentiella samarbetspartners för att kunna skapa framtida jobbtillfällen för våra medlemmar. Vi hade ungefär 15 möten totalt med olika arrangörer, bokare, festivaler och organisationer samtidigt som vi träffade på folk som vi pratade med utöver dessa möten. Vårt arbete resulterade i flera nya kontakter och spännande trådar att dra i gällande olika samarbeten. Exempelvis en inbjudan till English Folk Expo nästa år för att kunna arbeta fram ett samarbete och representera Sverige.

 Varför ska du som musiker åka till Womex?

Jag (Terese) tycker att du ska åka till mässor för att kunna knyta nya kontakter och nätverka. Detta kan kännas jobbigt (jag förstår!) men samtidigt är det en otroligt bra investering i ditt konstnärskap när det gäller att hitta nya marknader med spelställen (andra länder), få tips om vilka bokare som finns och få deras kontaktuppgifter. En annan bra grej är att du kan gå runt till alla montrar från olika länder och bara vara nyfiken och fråga vad de arrangerar för festivaler och konsertscener i olika länder. På så vis får du möjlighet att söka  spelningar utomlands och att bredda ditt nätverk. Det är även bra att träffa musiker från andra länder som du kan utbyta kontaktuppgifter med för att kunna tipsa varandra om spelställen eller bokare/arrangörer osv.

Jag tycker också att det är väldigt inspirerande och lärorikt att se hur agenter och bokare arbetar för sina artister och grupper. 

 Tre viktiga aha-upplevelser under Womex

 Nummer 1: De flesta agenter och bokare som jag träffade under Womex presenterade alltid sina akter/artister genom att berätta deras story. De berättade vad som var intressant med artisterna och vad som hade format dem till de musiker de är idag samt varför de spelar den musik de gör. Det är ett bra tips att ta med sig – att fila på sin egen story och sätta ord på vad din bakgrund är och vad som gjort dig till den musiker/artist du är idag. Det fångar intresse! Bokaren berättade exempelvis:

“Den här artisten är från Syrien och skriver musik om sina upplevelser av flykten från den här platsen och bor nu på den här orten där hen har träffat lokala musiker och skapat den här musiken”

 – “Den här artisten slutade ta pianolektioner vid 10 års ålder och utbildade sig till matematiker. Hen spelar fri impro och använder sina matematiska färdigheter i sin musik och är nu musikprofessor på den här skolan”.

Nummer 2: Jag hade ett intressant samtal med Hilda Sandgren på MTA Productions och vi pratade just om att nätverka på mässor. Hur ska en göra? En tanke hon hade om att vara musiker på en mässa är att du inte behöver känna att du måste tränga dig på olika bokare/arrangörer utan det kan ofta vara bättre att “bara vara en skön och trevlig människa och snacka om vad som helst”. Vi är alla människor och det viktigaste är att skapa kontakt först för att sedan utveckla ett samarbete.

Nummer 3: Andra generella tips som jag fick gällande mässan var att musiker/artister alltid bör ta med sig visitkort/ flyers (gärna med QRkod som går till din hemsida eller din musik!) och gärna skivor för att dela ut. En annan viktig grej är att klippa ihop en teaser på 1 minut där din musik “går rakt på sak” eftersom bokare/arrangörer inte har tid att lyssna på en hel låt. Ha gärna med dig en surfplatta och ha teasern redo för att kunna visa upp för första bästa person. Ha koll på vad mässan eller Export Music Sweden erbjuder av olika event som du kan anmäla dig till, exempelvis “speed-dating” eller “matchmaking” där du får möjlighet att träffa bokare och arrangörer. Tänk på att ha sköna skor, drick mycket vatten, ta många pauser och ät ofta under dagen! Det är krävande att vara social och att nätverka under flera dagar, men kul! 🙂

 

– Sök till deras showcase och få möjlighet att uppträda inför massor av bokare, arrangörer, festivaler och andra nätverk/organisationer!

 

Hoppas ni vill haka på nästa års Womex!

 

/Terese

 

Jazzahead i Bremen 28 april – 1 maj 2022

Planerar du att åka till Jazzahead i Bremen 2022? Läs mer om mässan här (vi återkommer i början av nästa år med mer info).
Här kommer en första kort info om hur du blir “co-exhibitor” till den svenska montern där Export Music Sweden står som värd (dvs. exhibitor). Och glöm inte att använda rabattkoden – OBS! Gäller bara svenska deltagare.
Jazzahead! co-exhibitor registration 2022:
1. To register for the next jazzahead! , please click here for the overview or directly on co-exhibitor registration form.
2. If you do not have an account with jazzahead! you must register as a new user first. If you already have an account, you can login directly.
3. The stand number of the umbrella stand “your company name” is 5A23 and the contact is “your contact person”.
4. The discount code JA22RC6US can be entered in the last step just before payment. The price should be reduced to 135 € + 19% VAT.
5. The terms of participation and cancellation for co-exhibitors can be found here.
6. After your registration as a co-exhibitor you can find the participants portal here.

Skapande skola – anmäl dig till Musikcentrum Riks webinarier

Skapande skola är en av de största satsningarna på kulturområdet och 196 miljoner kronor satsas för kommande läsår. Men hur gör man för att komma in i Skapande skola-verksamheten? Vad är en huvudman och hur navigerar man i byråkratin? Hur kan man utveckla sin verksamhet med hjälp av digitala verktyg och hur tas ett pedagogiskt program fram utan att göra avkall på sitt konstnärsskap? Missa inte våra 4 matiga workshops i ämnet!

Samtliga webbinarier genomförs via Zoom och är gratis för dig som är medlem i Musikcentrum Syd, Väst eller Öst, och har erlagt medlemsavgift 2021.

Antalet platser är begränsade, så skynda med din anmälan!

Tisdag 9 november kl 13.00-15.00

#4 Vad är Skapande skola?

Skapande skola-bidraget ska möjliggöra ett möte mellan skolan och den fria konsten. Vägen från de frilansande konstnärerna till den enskilda skolan är dock ibland lite komplicerad. Vad behöver man tänka på om man vill arbeta med skapande skola? Vi går igenom grunderna i Skapande skola och bjuder in till ett samtal där du får svar på dina frågor!

Anmäl dig här senast 7 november

Tisdag 16 november kl 10.00-12.00

#5 Hur bokas Skapande skola?

Hur jobbar en kommunal kultursamordnare med Skapande skola? Hur kan du som konstnär presentera din projektidé för en huvudman? Vad krävs av dig för att kunna jobba med Skapande skola-projekt? Välkommen till ett seminarium där du får ställa dina frågor till en panel som beskriver hur det ser ut i respektive kommun!

Anmäl dig här senast 14 november

Tisdag 23 november kl 10.00-12.00

#6 Konstnärlig höjd i Skapande skola

Hur gör man som konstnär i Skapande skola? Är man konstnär eller pedagog? Hur kombinerar man dessa roller utan att förlora sin konstnärliga höjd i interaktion med en konst-ovan publik? Medlemmar i Musikcentrum berättar om hur de lyckats förmedla sin konstnärliga vision på ett pedagogiskt sätt.

Anmäl dig här senast 21 november

Tisdag 7 december kl 10.00-12.00

#7 Digital strategi i Skapande skola

Ceclila Nordlund och Erik Rask från Techno slöjd utvecklade sitt digitala Skapande skola-projekt mitt under brinnande pandemi. Hur gick de tillväga för att skapa ett digitalt koncept och hur har de använt sig av tekniken? Hör hur de i post-pandemitider arbetar i hybridform med både digitala och fysiska möten.

Anmäl dig här senast 1 december

Under hösten satsar Musikcentrum Riks på utbildning. Sustain är en webbinarieserie som ska ge dig mer kunskap om hur du som självproducerande artist kan skapa en hållbar karriär. Vi har kunnat bjuda in en rad experter som kommer att kunna ge såväl konkreta råd som att ställa ditt musikliv i ett bredare perspektiv.

Webbinarierna är indelade i tre tematiska block – här kan du läsa mer om hela seminarieserien!

Sustain genomförs med stöd av Kulturrådet och är gratis för dig som är medlem i Musikcentrum Öst, Väst eller Syd och som erlagt medlemsavgift för 2021.

Tjäna pengar och behåll dem! – anmäl dig till Musikcentrum Riks webinarier

Tjäna pengar och behåll dem! – Det är det första temat för Musikcentrum Riks kunskapsserie Sustain. Vi möter artister, ekonomer och musikförlag vid 3 tillfällen för att prata om hur man tjänar pengar som liveartist och låtskrivare, och hur man sedan får pengarna att räcka.

Samtliga webbinarier genomförs via Zoom och är gratis för dig som är medlem i Musikcentrum Syd, Väst eller Öst, och har erlagt medlemsavgift 2021.

Antalet platser är dock begränsade, så skynda med din anmälan!

 

Tisdag 9 november kl 10.00-12.00

#1 Så tjänar du pengar på gig

Hur tjänar man pengar som live-akt? Vilka inkomster och kostnader har man och hur genererar man långsiktiga intäkter? Nils Berg och Josef Kallerdahl (Nils Berg Cinemascope) har byggt sitt artistliv på långsiktiga samarbeten och berättar här hur man kombinerar gager och offentliga stöd så att det blir pengar över i slutändan.

Anmäl dig här senast 7 november

 

Datum och deltagare TBA

#2 Så tjänar du pengar på dina verk

Musikförlagen bevakar låtskrivares rättigheter och hjälper dem utveckla nya samarbeten. Men finns det någon poäng för den som är verksam inom smalare genrer att samarbeta med ett förlag? Vi möter musikförläggare och artister i ett samtal om hur man tjänar pengar på sina låtar.

 

Onsdag 1 december kl 10.00-12.00

#3 Så får du pengarna att räcka

Hur håller man ordning på sin frilansekonomi så att pengarna räcker på sikt? Vilken bolagsform är bäst och hur ser man till det blir pengar över till pensionen? Mats Möller, musiker och redovisningskonsult, förklarar hur man gör en långsiktig ekonomisk planering och undviker de vanligaste fallgroparna.

Anmäl dig här senast 29 november


Under hösten satsar Musikcentrum Riks på utbildning. Sustain är en webbinarieserie som ska ge dig mer kunskap om hur du som självproducerande artist kan skapa en hållbar karriär. Vi har kunnat bjuda in en rad experter som kommer att kunna ge såväl konkreta råd som att ställa ditt musikliv i ett bredare perspektiv.

Webbinarierna är indelade i tre tematiska block – här kan du läsa mer om hela seminarieserien!

Sustain genomförs med stöd av Kulturrådet och är gratis för dig som är medlem i Musikcentrum Öst, Väst eller Syd och som erlagt medlemsavgift för 2021.

 

Musikcentrum Riks
Frågor? Kontakta:

Kim Vestin, projektledare
kim@musikcentrumost.se

Live Music From Sweden

 

 

Den svenska musikscenen är levande, mångsidig och högintressant för den globala musikmarknaden. Nu öppnar vi Live Music From Sweden. En digital plattform, med korta konsertfilmer för att artister och musikgrupper ska nå ut snabbare, bredare och stärka sin internationella position.

 Hur funkar det?

Nya konsertfilmer kommer att publiceras på fredagar – minst varannan vecka. 

 Välkommen in på livemusicfromsweden.se, läs mer och guidas till de senaste spellistorna som jazz, pop, Womex etc. 

 Vilka är LMFS?
LMFS drivs av Musikcentrum i nära samarbete med Export Music Sweden, Förvaltningen för kulturutveckling VGR och Musik i Syd.   


Har du en konsertfilm som passar?
Kolla in kriterier och ansökan här!