Bli Medlem

För att bli medlem krävs:

 • Att du har en hög musikalisk och scenisk kvalitet med ett eget konstnärligt uttryck.
 • Att du arbetar yrkesmässigt med musik.
 • Att du är fritt verksam musiker.

Medlemskap – artist/grupp

Du ansöker om ett medlemskap som artist (soloartist eller grupp) med ett aktuellt kon­sertprogram som MCV kan förmedla. Ansökan bedöms av en referensgrupp och därefter får du besked om du blir godkänd. Det finns vissa krav du måste uppfylla för att kunna bli medlem. Kraven finns för att MCV ska kunna bibehålla en hög kvalitet på utbudet. Att vara medlem i MCV innebär en kvalitetsstämpel.

Medlemskap artist/grupp hos MCV kostar 350 kr/år & artistprogram.

Ansökan till MCV – artist/grupp


Medlemskap – tonsättare/kompositör

Vem kan ansöka som kompositör/tonsättare?

För att kunna bli medlem i MCV ska du vara yrkesverksam och frilansande.
Din huvudsakliga syssla ska vara som kompositör/tonsättare.
Varje ansökan bedöms av en referensgrupp. Där tas hänsyn till en mängd olika saker som den ansökande anger i ansökningsformuläret.
Av dig som ansöker vill vi bl.a. ha en verksförteckning, klingande ljud och gärna skriven dokumentation.

Viktigt att veta: Vi har som mål att kunna fungera som nätverk och kartlägga samarbetsparter/uppdragsgivare, men också se vilka möjligheter det finns att göra projekt med fokus på kompositör/tonsättare. Du som medlem hos MCV kan själv komma med idéer kring hur MCV ska jobba för att kunna bli en resurs.

Medlemskap Tonsättare/kompositör hos MCV kostar 350 kr/år.

Ansökan till MCV – Tonsättare och kompositörer


Medlemskap – musikföreställning för barn & unga

När du ansöker om medlemskap med en musikföreställning som riktar sig till barn och unga gäller särskilda krav. Ansökan bedöms av en referensgrupp och därefter får du besked om du blir godkänd. Ansökningar till Barn/unga måste alltid ses av referenspersonerna alt. se en videoupptagning med god kvalitét. Hör av er till MCV kontoret om ni har frågor och funderingar kring detta.

Ansökan – barn/unga


Medlemskap – enskilt

Musiker som inte har något specifikt program att presentera på vår hemsida kan ändå söka medlemskap och då vara en del av vårt nätverk och få våra medlemsbrev, inbjudn­ingar till seminarier, fortbildning och medlemsträffar. Men du finns inte publicerad som artist på MCV:s hemsida och ingår inte i artistförmedlingen.

Enskilt medlemskap kostar 100 kr/år.

Ansökan – enskilt


MCV är en ideell förening för professionella, fritt verksamma musiker.

Våra främsta syften är att verka för ett mångsidigt, konstnärligt och starkt musikliv, stödja våra medlemmar i deras musikaliska verksamhet, bevaka de fritt verksamma musikernas intressen och stärka den levande musikens roll i samhället.

MCV har över 700 medlemmar fördelade på omkring 300 artistprogram. Vi som arbetar på MCV är själva musiker och har gedigen kunskap och erfarenhet av musikbranschen.

Under 2011 bildade Musikcentrum ett riksförbund tillsammans med sin systerorganisation Musikcentrum Öst vilket stärker möjligheterna till ett offensivt breddande av arbetsmarknaden för fria musiker avsevärt.

Vårt huvudsakliga arbete går ut på att skapa fler jobb till våra medlemmar, det gör vi bland annat genom att vara en kostnadsfri artistförmedling, men att vara medlem i MCV ger även mer än själva artistförmedlingen.

Vi arbetar med att:

 • Kostnadsfritt förmedla våra artisters musikutbud
 • Initiera och samverka i projekt
 • Stärka medlemmarnas arbetsmarknadskompetens
 • Främja arrangörsutveckling
 • Ta en aktiv del och stimulera till debatt i kulturpolitiska frågor som rör det fria musiklivet

Vi arbetar helhjärtat med att skapa och förmedla gig åt våra medlemmar. MCV hjälper dig att nå ut till din publik genom våra goda relationer med en mängd olika arrangörer. Som medlem blir du en del av ett stort nätverk av fritt verksamma musiker från hela Sverige. Vi ökar våra medlemmars kunskap om branschen och finns tillgängliga med tips och råd. Vi anordnar seminarier och kompetensutveckling och delar gärna med oss av vår erfarenhet. MCV är en kulturpolitisk aktör som jobbar för att förbättra yrkesmusikernas situation.

Som medlem får du:

 • Kostnadsfri förmedling av ditt program för att skapa spelningar
 • En egen presentationssida på vår hemsida
 • Vara en del av ett stort nätverk
 • Inbjudan till seminarier/medlemsträffar/workshops
 • Möjlighet till att hyra föreningens mini-PA
 • Möjlighet att få affischstöd
 • Möjlighet att sprida info om dina offentliga konserter
 • MCV:s medlemsutskick med information, tips & erbjudanden
 • Tips & support, tillgång till referenslitteratur & arrangörsregister
 • Bevakning av viktiga frågor för fritt verksamma musiker