Den 4 oktober ägde ett utforskande samtal rum runt ett bord i Kulturhuset Bergsjön, där kulturaktörer från olika delar av Göteborg samlades för att diskutera mångfald och inkludering inom kultursektorn. Jag, Sara Aldén, närvarade på uppdrag av MCV och jag upplevde att deltagandet på plats var mycket värdefullt och framför allt givande ut ett ”människa-till-människa perspektiv”. Att ha direktkontakt med arrangörer och aktörer kändes verkligen särskilt betydelsefullt i en tid då digital kommunikation dominerar. 

Detta var det andra av tre möten, arrangerade av Navet i Bergsjön, Nätverkstan och Göteborgs Stads kulturförvaltning, med målet att utforska vilka åtgärder som kan göra kulturscenen mer rättvis och representativ.

Under samtalet, som hölls i Färgateljén, delade vi exempel och insikter om vad som fungerar och vilka utmaningar som finns när det gäller att bredda kulturlivet. Målet var att förstå hur vi kan skapa fler möjligheter för konstnärer och kulturaktörer som antingen flyttat till Sverige eller som befinner sig utanför de rådande normerna.

Frågor som diskuterades var: Vad kan vi göra för att inkludera dem som borde få plats men inte får det? Hur kan vi bredda kulturscenen för att göra den mer rättvis och kvalitativ? Samtalen fokuserade på hur strukturer och normer inom rekrytering, resursfördelning och tillgång till lokaler kan förändras för att skapa bättre förutsättningar för alla.

Många deltagare lyfte behovet av att förändra rekryteringsstrategier för att säkerställa en mer diversifierad arbetsstyrka och betonade vikten av att utmana de normer som styr urvalsprocesser. Fördomar och strukturella hinder, som kan påverka tillgången till exempelvis lokaler och projektstöd, diskuterades också, dessa riskerar att exkludera normativt underrepresenterade aktörer från kulturlivet.

Samtalet öppnade för konkreta förslag kring hur nya riktlinjer och ökad transparens kan bidra till att skapa jämlika förutsättningar för alla. Mentorskap och nätverkande identifierades som nyckelstrategier för att bygga broar mellan olika aktörer och skapa fler möjligheter till samverkan för alla aktörer, små som stora. Genom att dela erfarenheter och granska våra arbetssätt på ett kritiskt och kreativt sätt kunde vi utforska nya vägar framåt. Dessa ska vi fortsätta diskutera när vi ses nästa gång i november.

Samtalen bidrog för mig till en djupare förståelse för hur kunskapsdelning och gemensamma initiativ kan stärka mångfalden inom Göteborgs kulturliv. Jag ser fram emot nästa möte i november som sagt då vi återigen samlas för att tillsammans möjliggöra skapandet av en ännu mer inkluderande kultursektor i Göteborg. En kultursektor som vi är stolta över och rakryggade kan säga jobbar för att aktivt inkludera alla kulturaktörer och utövare.

Sara Aldén, MCV, Musikens Hus, 7 oktober 2024