MCV har återigen deltagit under den årliga showcase- och musikbranschfestivalen för independent musik i Göteborg, Viva Sounds! Under två dagar, kvällar och nätter häromveckan presenterade Westside Music Sweden musik från världens alla hörn inom pop, rock, hardcore, r’n’b, electronica, punk, funk och allt däremellan. Panelsamtal och seminarier avlöste varandra dagtid på Kvartersscenen 2Lång i Göteborg — därefter kunde besökarna uppleva livemusik på flertalet olika scener runtom långgatorna och Stigberget i centrala stan.

Dessutom var MCV med under en inspelningssession och ’off showcase’ på Music-A-Matic studio i Göteborg under samma helg, där Kulturutveckling VGR ihop med Westside Music Sweden och Orca Sounds spelade in ett gäng musikakter, vissa av dem även kopplade till festivalen. Vi fick avnjuta livemusik och intervjuer under en hel kväll till för VIP-inbjudna musik- och branschgäster. Dessutom dokumenterades allt till ändamål för den digitala plattformen Live Music From Sweden — konsertkanalen som drivs av Musikcentrum ihop med Kulturutveckling VGR, Export Music Sweden och Musik i Syd. MCV agerade konferencier för kvällen; ett ärofyllt uppdrag under en mycket trevlig kväll!✨

Under Viva Sounds seminariedel och panelsamtal träffades internationella och nationella delegater, musiker och besökare under ett och samma tak. Vi fick lära oss mer om musikbranschen med avseende på bl.a:

-Mindre och större internationella festivaler; hur de fungerar och skiljer sig från varann (med delegater från Mexiko, USA, Indien, UK, Lettland m.m.)

-Streamingbranschen och dess ekonomiska strukturer (med bland andra Daniel Johansson, Dagens Industri)

-Hur bokarna och arrangörerna jobbar och satsar för att få det att gå ihop

-Hur Göteborg Stad, VGR Kulturnämnd och Kulturrådet resonerar kring stödsystemen och musiknäringen i stort

Under dessa dagar höll även arrangörsföreningen VG Live i en arrangörsträff, och MCV var på plats för att prata med bokare och arrangörer i hela regionen. Varmt tack för i år, Viva Sounds och alla inblandade! En fantastisk mötesplats för såväl regionen, de enskilda utövarna, de internationella gästerna som det fria kulturlivet i stort!

/Annelie Johansson för MCV

 


Fotograf: Nicholas Sosin, All My Friends Are Stars.