Jazzahead är en årlig mässa i Bremen, Tyskland, där alla involverade i jazzbranschen får möjlighet att träffas och nätverka. Medverkande på årets mässa var exempelvis artister, band, bokare, arrangörer, festivaler samt olika nätverk och organisationer. Musikcentrum Västs medarbetare, Veronica Odetunde, var på plats på mässan mellan 27-30 april och representerade Musikcentrum Riks (paraplyorganisation för Musikcentrum öst, Musikcentrum Syd och Musikcentrum Väst), våra medlemmar och showcasekanalen Live Music From Sweden.

Musikcentrum Riks  genomförde även showcaset ”Swedish Sunday Brunch” i Vegesack (strax utanför Bremen) under söndagen 30/4 i samarbete med Export Music Sweden och Kulturutveckling VGR.  Showcaset bestod av de tre akterna Anna Arco (Stockholm), Sara Aldén (Göteborg) och POST-SUN-VISION (Malmö) som spelade inför ca 75 internationella delegater, med tillhörande lunch och mingel.

 

Veronicas upplevelse av jazzahead och hennes bästa tips kan du läsa här nedan.

Musik, mingel och nätverkande från morgon till kväll, sammanfattar jazzahead i korta drag. Torsdagen började med ett mingel som arrangerades av Export Music Sweden för alla svenskar på baren i Maritim Hotel. Det var ett fint sätt att smygstarta de kommande dagarna i mässhallen. Med en kort promenad från Maritim Hotel tog jag mig till mässan, registrerade mig i receptionen och tog emot mitt festivalpass. Upplägget var proffsigt och det märks att de har gjort det många gånger. Väl inne i den stora byggnaden fanns salar för showcase, mässa, möten, mat/dryck och häng. I mässlokalen stod det stora skyltar med namn på länder från hela världen samt verksamheter. I Sverigebåset fanns Export Music Sweden, Musikcentrum Väst, Syd och Öst, svenska musiker och artister på plats. På disken låg visitkort, presskit och skivor. Från klockan 12 började alkohol och tilltugg serveras i de olika båsen. Då promenerade en antingen runt och pratade med personer i de olika båsen. Det andra alternativet var att stå i båset och låta folket komma till en. 
På mässan kunde en lyssna på musik från olika skivbolag, lyssna på föreläsning med headset, snacka och mingla med delegater, musiker och artister från hela världen och lyssna på musik på de olika showcasen. För att vara min första gång på mässan tycker jag att det var relativt lätt att prata med nya personer, det var en del kulturella skillnader men en trygghet var att det fanns ett Sverige-bås att hämta energi från.
Efter heldagshäng på mässan fanns det showcases och klubbkvällar som en kunde ta del av. Jag var på showcasen och tyckte att det var ett fint komplement samt ett avslappnat sätt att fortsätta nätverkandet i en miljö, som var mindre formell. 
På söndagen var det dags för ”Swedish Sunday Brunch” – ett showcase som är del av Musikcentrum Riks internationella satsning ”Live Music from Sweden” som presenterade Sara Aldén, POST-SUN-VISION och Anna Arco inför ca 75 internationella delegater. Vi fyllde bussar med inbjudna gäster till Kito i Vegesack och lyssnade på musik, minglade och åt lunch ihop. Därefter åkte bussarna till flygplatser och tågstationer för hemresa. Det blev ett lyckat event och vi fick mycket fint respons från internationella bokare och arrangörer samt deltagare på scenen och i publiken. 
Det jag tar med mig från jazzahead är en massa visitkort, cd-skivor, inspiration, och en massa nya kontakter och idéer. Mitt tips till en förstagångsåkare är att inte ha för höga förväntningar vad gäller mätbara resultat. Tänk istället att du åker dit för att ta in, lyssna, lära och utforska. På så sätt tror jag att du möter det som är menat för dig, under resan. Är du musiker eller artist är det bra att förbereda material som presskit, visitkort och skivor att dela ut. 
/Veronica Odetunde, projektledare och administratör på Musikcentrum Väst.