EnglishSwedish

En liten rapport

Under två fullspäckade dagar befann sig Musikcentrum Riks på plats på Sweden Live — en mässa, konvent och mötesplats för arrangörer, bokare och kulturarbetare inom musik. Dessutom bjöds det på showcases och under kvällarna med artister från de bokningsbolag som arrangerar Sweden Live. Läs mer om Sweden Live här!

Rykten skvallrar om att mässan detta år samlat inte mindre än 700 deltagare (!) inom bokningsbranschen, offentlig sektor och företag inom event/musik. Årets upplaga hölls i Helsingborg på Clarion Hotel SeaU, och i monter 35 höll Musikcentrum Riks till — det vill säga samtliga Musikcentrumföreningar samlade under ett och samma tak. 🙂 Sydkontoret hade byggt upp en riktigt fin monter med plats för zoomfika med artister, storbildskärm för livesändning direkt från montern, jamsessions och — en gigantiskt upplaga av tablettaskar och fika som delades ut till alla förbipasserande.

Vi pratade med arrangörer, musikföreningar, kultursamordnare, bokningsbolag och festivalarrangörer som vi hoppas kunna samarbeta vidare med. På plats kände vi dessutom ett helt gäng från VG-regionen (Kulturutveckling VGR, VG-live-arrangörer m.fl.). Vi hade ett gäng programpunkter på schemat, bl.a. två livesessions med MCV-akten All My Friends Are Stars, ett musikerkollektiv OCH en turnerande festival som hade stor glädje av att vara på mässan tillsammans med oss. Kolla på våra sociala medier om ni vill se liveklipp och intervju med gänget!

Ett seminarieprogram hölls parallellt med mässutställningen, och vi passade på att ställa ett par frågor om dessa samtal till Maja-Karin Fredriksson, pop- och rockproducent på Kulturutveckling VGR. En sammanfattning av vårt snack lyder ungefär så här:

“Bland andra hölls en föreläsning på ämnet Den fysiska platsen — framtidens digitala scen för konsumtion och evenemang. Den handlade om hur våra framtida upplevelser på de stora arenorna kan komma att se ut, bl.a. i termer av att integrera AR (Augmented Reality) och VR (Virtual Reality). Tänk dig att liveupplevelsen expanderas till att t.ex. interagera med vänner online, eller ett gemensamt spel på mobilen via 5G-nätet — och därigenom får vi en förstärkt gemensam upplevelse. Att vi helt enkelt inte ska tråkas ut.

En annan föreläsning, Create impact and transformational events through experience design handlade om att utveckla evenemang med en känsla i centrum; upplevelsen, en connection med de andra som är på samma plats. På ens egna evenemang — vad vill jag skapa för känsla, vad vill jag att besökaren ska få med sig hem? Det handlar såväl om före, under och efter att själva evenemanget ägt rum. Föreläsningen innehöll en rad övningar som publiken fick göra tillsammans. Intressant att ta med sig hem är tanken om att människor vill bli förändrade — att vi kan fokusera på det vid arrangemang. Det är viktigt att vi inte kör på i gamla hjulspår. Parallellt med det behöver vi ta större grepp om hållbarhetsfrågorna; hur vi skapar hållbara evenemang samt har med oss genusperspektivet i allt vi gör.”

Tack för dessa fantastiska dagar på Sweden Live!
/Annelie & Lars för MCV-kontoret