EnglishSwedish

MCV:s projektledare och kommunikatör Annelie åkte till det tyska musikexpot och festivalen Reeperbahn Festival i Hamburg 21-24 september. Här följer en liten rapport från resan, samt ett par tips på hur du kan navigera på en stor musikkonferens!


 • Onsdag 21 september:
  Jag landade med Köpenhamnståget rakt in i en stor och flådig mingelkväll under en “Opening ceremony” för Reeperbahn Festival. Väl på plats mötte jag upp med Musikcentrum Östs Ragnar Berthling (Musikcentrum Riks internationella koordinator) och det bjöds på livekonserter, intervjuer och öppningstal av diverse nyckelpersoner. Kändistätheten var högst märkbar! Mitt huvudsakliga uppdrag för festivalen var att sprida ordet om plattformen Live Music From Sweden — vår digitala kanal med snart över 60 livevideor i showcase-format, som drivs av Musikcentrum i samarbete med Export Music Sweden, Musik i Syd och Förvaltningen för Kulturutveckling.
  ____________________
 • Torsdag 22 september:
  Dagen öppnade med två timmars intensiva speed meetings under programpunkten “Meet the Swedes” som initierades av vårt svenska exportkontor Export Music Sweden. På plats i mingelrummet fick vi möta 12 delegater från flera olika fält inom den tyska marknaden — främst PR, management, publishing, boknings- och skivbolag. Efter speedmeetingen blev det öppet mingel dit många svenskar och skandinaver anslöt — och där hade jag ytterligare ett par fina snack med folk från olika delar av musikbranschen. Vår MCV-medlem Carlos Ibarra anslöt till festivalen vid denna tidpunkt och krokade arm med mig!  Carlos arbetar med sitt metal-drone-projekt Maulén, och var på plats för att nätverka.Reeperbahn Festival hade satt väldig många föreläsningar, panelsamtal och träffar på programmet under dessa späckade dagar, och överlag kändes det som en bra idé att sålla ut ett par programpunkter inför avresan. Jag hade därför siktat in mig på bl.a. en föreläsning om artist- och lyssningsplattformen SoundCloud. Detta fullmatade samtal hölls på ett område inom festivalen som var administrerat av Keychange; ett internationellt program för kvinnor och icke-binära artister och proffs i musikbranschen. Projektet finansieras av Creative Europe, och i Sverige är det Musikcentrum Öst som driver Keychange.

  På kvällen höll svenska musikexport-initiativet och liveplattformen Westside Music Sweden en egen showcasekväll på ett schysst konserthak i stan med tre svenska liveakter. Välbesökt — ja, närmast fullknökat var ordet! Fin stämning med go livemusik bjöd på en hel del snack med andra svenska kulturarbetare som kom dit för att nätverka.
  ____________________

 • Fredag 23 september:
  Efter torsdagens intensiva schema med möten, samtal och konserter var det dags att inta fredagen med en något lugnare ton. Vi bänkade oss vid ett samtal om mental hälsa för artister som leddes av tyska MusicHub. Det blev ett känslosamt samtal, om var gränsen går för vad man ska orka med som artist när man arbetar både själv och med andra. Många från både panelen och publiken som öppnade upp och delade med sig kring sina situationer kring depression, utbrändhet m.m. En stor del av samtalet handlade om vikten att arbeta med att skapa hållbara förutsättningar för sig själv som artist.

  Efter ytterligare ett par samtal och möten landade vi på ett stort konsertställe där flertalet konserter på olika våningsplan avlöste varandra under kvällen. Då jag skulle styra kosan hemåt under följande dag, blev detta en riktigt fin avslutning på min Hamburgvistelse!


Några korta reflektioner och tips:

 • Sätt dig in i programmet så mycket du hinner på förhand, så att du kan ta del av det du är intresserad av och tror kan hjälpa dig framåt i ditt egna arbete
 • Nätverka nationellt på en internationell arena — se till att även träffa de nyckelpersoner som finns i Sverige, och som kan vara givande att hålla kontakt med när du kommit hem.
 • Om du inte själv lirar på festivalen, se till att hämta inspiration från alla de akter som spelar! Kanske finns det något du själv kan plocka med dig och experimentera med i din egna musik?
 • Gör lite research om de delegater, musiker eller organisationer som du vill träffa. Se till att plocka fram någon liten grej du läst om när du inleder samtalet. Det ger en inkluderande känsla! 
 • Ta pauser för dig själv ibland; det är en hektisk tillställning med hundratals band, branschdelegater och besökare. Se till att pusta ut lite för dig själv emellanåt. 🙂