EnglishSwedish

Musikcentrum Väst inhyser ett residens för den ukrainska musikkonstnären Iryna Novikova

Vi har fått möjlighet att inhysa en ukrainsk musiker/ljudkonstnär vid namn Iryna Novikova på ett residens på vårt kontor under 3 månader,  15 augusti – 14 november. Residenset är finansierat av SWAN (Swedish Artist Residency Network), https://www.swanresidencynetwork.com/, och initiativtagare till detta är Ragnar Berthling på vårt systerkontor i Stockholm på Musikcentrum Öst.  

Ljudkonstnären Iryna Novikova, aka Insomnia Taxxi, har tillgång till ett rum på vårt kontor där vi ställt iordning studioutrustning som används i hennes dagliga arbete. Hon har flera arbetstillfällen under hösten på olika scener och festivaler varav några är via event där vi medverkar som arrangör eller samarbetspart. Exempelvis pianomarathon på House of Possibilitas 25 september och på MCV-dagen (Showcase) på Stora Teatern 8 november.

 Irynas senaste arbete var en mix som gjordes av olika Ukrainska låtar för att markera Ukraine Independence Day. Du kan hitta låten ”Mystical Ukraine” på hennes  artistsida ”Insomnia taxxi” på Soundcloud.

– On August 24, Ukraine celebrated the 31st day of its modern independence by participating in the war for independence. Once again, a country that is territorially located on the border of two worlds – the new European and the archaic past, is forced to fight for its identity, protecting the entire civilized world from the aggression of the invader. Ukrainian culture and music are also part of the identity of Ukraine under attack from Russia. I find it very important to share, acquaint, and explore the original and beautiful Ukrainian music with the European audience. Thus, I declare the fact of its existence, protecting it. 

– Iryna Novikova.