EnglishSwedish

Engagera dig i SWAN — Swedish Artist Residency Network. Hjälp till och sprid ordet till ukrainska, ryska och belarusiska musiker som flytt till Sverige!

SWAN är ett nätverk som upprättar residens för konstnärer i skrivande stund. De arbetar tillsammans med Artists at Risk med att så snabbt som försöka hjälpa konstnärer som flyr och har flytt från kriget, genom att skapa säkra residensmöjligheter i Sverige.

SWAN samarbetar alltså med Artists at Risk, bl.a. med att göra ansökningsprocessen så snabb och smidig som möjligt. De akuta residens som upprättas i SWANs nätverk rättar sig efter de tids- och produktionsmässiga behov som finns hos de konstnärer som söker residens, och i nuläget finns 20 tillgängliga residens. Artists at Risk har ”akuta residens” i flera europeiska länder, och den som ansöker kan ange vilket land de helst vill komma till för sitt residens.

Artists at Risk (AR) är i sin tur en ideell organisation som arbetar för mänskliga rättigheter inom konstområdena. AR har sedan 2013 samarbetat med ideella konst-aktörer och statliga finansiärer för att hjälpa konstnärer som befinner sig i politiskt förtryck och krig — i hela 26 områden runt om i 19 olika länder.

 

Music Export Ukraine berättar även hur vi kan hjälpa! Se till att följa deras Facebook-sida för mer info. Music Export Ukraine (MEU) är ett initiativ som hjälper lokala ukrainska artister att bygga upp sin internationella närvaro, samt arbetar för att sätta den ukrainska musikmarknaden på den globala kartan.