Varmt välkommen till Centrumbildningarnas samtal ”Återstart för det fria professionella kulturlivet” på Folk & Kultur 2022, den 9:e februari 14:20-14:40.

Musikcentrum Väst är en del av centrumbildningarna och tillsammans kommer vi göra ett seminarium på årets stora kulturpolitiska konferens Folk och kultur. Vi kommer berätta om hur hårt pandemin har drabbat våra medlemmar och vad som krävs i återstarten för att få kulturen på fötter igen.

Länk till programmet hittar du här

Länk till Centrumbildningarnas hemsida hittar du här

Centrumbildningarna finns för att stärka det fria professionella kulturlivet. Det gör vi genom att förmedla konst och kultur i hela landet och genom att skapa nya samarbeten och projekt. Våra tretton ideella organisationer samlar över 12000 yrkesverksamma medlemmar och tillsammans är vi Sverige bredaste förmedlare av professionella kulturskapare och konstnärlig verksamhet. Välkommen till ett samtal om de fria kulturskaparnas betydelse för tillgång till professionell konst och kultur i hela landet – och en diskussion om nödvändiga förutsättningar för att återta, öka och säkerställa allas möjlighet att kunna ta del av professionell konst och kultur var i landet du än befinner dig.

Amy Fee, Verksamhetsledare Danscentrum Sverige
Isabella af Klintberg, Verksamhetsledare Centrum för dramatik
Anna Ridderstad, Ordförande Konstnärscentrum
Anders Rydell, Moderator för samtalet

Amy Fee, Verksamhetsledare Danscentrum Sverige
Amy Fee representerar det fria scenkonstområdet, dans, teater, cirkus och musik i detta samtal. Danscentrum Sverige verkar för att öka kännedom, stärka nätverk och infrastruktur för konstformen regionalt, nationellt och internationellt. Danscentrum Sverige har fyra självständiga regionala medlemsorganisationer som bl.a organiserar Daglig Träning.

Isabella af Klintberg, Verksamhetsledare Centrum för dramatik
Isabella af Klintberg representerar här ord- och filmområdet, författare, dramatiker, översättare och filmskapare. Centrum för dramatik arbetar med förmedling av dramatiker, manusförfattare och översättare av dramatik som skriver för scen, film, radio, TV och andra medier, förmedlar dramatiker- och författarbesök till skolor, initierar läs- och skrivfrämjande projekt och verkar för att medlemmarnas kompetens ska tas till vara i samhällets olika verksamheter.

Anna Ridderstad, Ordförande Konstnärscentrum
Anna Ridderstad representerar här bild- och formområdet, måleri, skulptur, film, fotografi, konsthantverk och illustration. Konstnärscentrum Öst arbetar med uppdragsförmedling mot en rad olika aktörer, kopplar ihop konstnärer och beställare av konst, arbetar med konst i offentliga rum, konstnärers möte med skolelever, kompetensutveckling, mässor och branschdagar.

Anders Rydell, Moderator för samtalet
Anders Rydell (född 1982) är författare och journalist. Han är sedan 2019 chefredaktör på tidningen Författaren, efter tidigare chefredaktörsuppdrag för tidningen Konstnären mellan 2008-2015. Debuterade som författare 2008 och har sedan dess utkommit med ett antal uppmärksammade titlar, bland annat Plundrarna: hur nazisterna stal Europas konstskatter som nominerades till Augustpriset i kategorin årets fackbok 2014 och Piraterna: de svenska fildelarna som plundrade Hollywood om den svenska fildelningsrörelsen.