EnglishSwedish

Möjligheten att beviljas Skatteverkets omställningsstöd påverkas av om ditt företag fått krisstöd av Kulturrådet. OBS! Detta gäller INTE Boverkets omsättningstöd som bara enskilda firmor kan söka.

Kulturrådet bjöd i eftermiddags in kulturorganisationer till ett informationsmöte. Skatteverket har nu slagit fast vilka regler som gäller för omställningsstödet (för företag), som har deadline nu på fredag (OBS! Detta gäller alltså inte Boverkets omsättningsstöd för enskilda firmor som också har deadline nu på fredag). Om du fått Kulturrådets krisstöd för särskilda behov, så påverkar det möjligheten att få omställningsstöd. På två sätt.

För det första: Om din verksamhet har möjlighet att få stöd från Kulturrådet, så räknas det som ett ”primärt stöd”. Det gör att du behöver ha sökt detta stöd för att ens kunna beviljas stöd från Skatteverkets omställningsstöd, som räknas som ett ”sekundärt stöd”.

För det andra: De som sökt och beviljats stöd från Kulturrådet för verksamhetens fasta kostnader – hur lite eller mycket det än är – kan inte få omställningsstöd.

Detta gäller främst Kulturrådets stöd för särskilda behov (för projekt eller verksamhet). Stöd för inställda och uppskjutna evenemang krockar inte på samma sätt, då detta inte gäller fasta kostnader utan intäktsbortfall. Fast möjligtvis att ev upptagna merkostnader (som hyra) kan påverka.

Kulturrådet uppmanar trots detta de aktörer som lever upp till kriterierna för omställningsstöd att söka detta senast nu på fredag.

Tycker du också att detta är krångligt att förstå…? Kulturrådet bjuder lyckligtvis i morgon, tisdag 27 april, in till ett webbinarium tillsammans med Skatteverket.
Se det inspelade webbinariet här!

Hur samspelar Kulturrådets krisstöd med Skatteverkets omställningsstöd?
Medarbetare från Kulturrådet och Skatteverket ger aktuell information om stöden. Det finns möjlighet att ställa frågor mot slutet. Webbinariet spelas in och publiceras på vår webbplats efter klippning och textning.