William Soovik Grand Finale

EnglishSwedish
William Soovik Grand Finale

The Original Rustik Musik

William Soovik Grand Finale spelar Rustik Musik. Vad är det, kan man fråga sig? Dels är det namnet på bandets första skiva men det är också en hel filosofi kring bandets musik och vilka uttryck den kan ta sig. Tänk på den där tunga gjutjärnspannan som står längst in i ett skåp i en sommarstuga någonstans. Sedan länge utbytt till en sofistikerad non-stick panna med beläggning av nano-keramik. En gammal ölback i trä som blivit förvaring för gammal spik eller halvtomma lim-flaskor i en snickarbod i en skog. En Toyota Corolla från 1993 som år efter år går igenom besiktningen utan anmärkning. Dessa kanske inte är de mest eleganta, rationella, flashiga eller praktiska lösningarna i dagens samhälle men de är fulla av karaktär. De är funktionella och tål att ta lite stryk. De gör en glad och de skapar mervärde, på nåt sätt… Precis på samma sätt är det med Rustik Musik. 

William Soovik Grand Finale är den göteborgske trumslagaren William Sooviks hjärtebarn. Bandet startade i mitten av 2017, som ett försök för bandledaren att jobba sig ur en särskilt tråkig period av gig-torka och jazzångest. 2018 släpptes den kritikerhyllade debutskivan Rustik Musik, vilken bland annat blev utvald till dagens skiva i DN, samt landade en topp-10 plats i Orkesterjournalens tävling “Gyllene Skivan”. Efter tre släppta skivor är William Soovik Grand Finale på väg att bli en av sveriges mest lovande tillskott på den moderna jazzscenen. Andra albumet “Major” har hittills streamats över 750.000 gånger på Spotify, och under våren 2022 fick bandet representera Sverige på den prestigefylllda festivalen Nordic Jazz Comets i Köpenhamn. Under hösten 2023 spelar bandet in och släpper sitt fjärde album och gör inför detta en ordentlig turné på flera prestigefyllda spelställen runt om i landet. Nya skivan ”Once More, Dear Friends!” släpps den 17 Maj, 2024.

“Göteborgstrummisen William Sooviks sällsamma blandning av frijazz, rock, vemod och ös är knappast kalkylerad, men känns desto mer genuin. Och hand band är utmärkt.” – Johannes Cornell, Dagens Nyheter. 

“Musiken känns öppen och skapad i stunden. Detta trots att Sooviks kompositioner innehåller välskrivna och roliga melodier och många arrangerade ensemblepartier. Det är välordnat men ändå stökigt. …ett album som är lätt att tycka om!” – Jan Strand, Orkesterjournalen.

“Den här göteborgskvintetten har det mesta av det som är jazzens adelsmärken: starka känslor, publikkontakt, konstnärlig frihet och en aldrig sviktande puls… Skyddsnäten är borttagna, varje musikaliskt språng är ett oförutsägbart äventyr.” – Gunnar Wiklund, Folkbladet.

Medverkande:

William Soovik – Trummor/Komposition
Malin Wättring – Tenor Sax
Signe Dahlgreen – Tenor Sax
Joel Fabiansson – Gitarr
Viktor Reuter – Kontrabas