Vokalkvartetten VOX

EnglishSwedish
Vokalkvartetten VOX

Genrebred vokalkvartett som specialiserat sig på tidig musik, samtida musik och visor.

Efter att många år ha varit knutna till Vara konserthus och Musik i väst är nu Vokalkvartetten VOX en frilansensemble. VOX medlemmar kombinerar nu arbetet i Vokalkvartetten med att sjunga med andra ensembler, ge solokonserter, arbeta som sångpedagog, körledare mm.

Medlemmarna kan därför också variera lite. Men i de flesta fall är det Mia Edvardson, Amanda Flodin, Tore Sunesson och Matts Johansson.

Vokalkvartetten Vox startade 1989 som Skaraborgs Vokalkvartett av Musik i Väst. Ensemblen var då Nordens enda heltidsanställda vokalkvartett med huvudsaklig inriktning på konstmusik. 2004 blev Vox en av ensemblerna på Vara konserthus. Sedan maj 2012 är Vokalkvartetten Vox en fri grupp.

Personlig charm och god publikkontakt är Vokalkvartetten VOX signum. Oavsett om musiken är från 1400-talet eller nutida, om det är ett visprogram eller en barnopera, om publiken är ung eller gammal så hittar Vokalkvartetten VOX ständigt nya infallsvinklar. Med lust och mod skapar vokalkvartetten alltid känslorika och uttrycksfulla program. Vox är en genrebred ensemble, specialiserad på tidig musik, samtida musik och visor.

VOX presenterar här tre olika program som alla kan omformas eller förändras efter sammanhang och miljö.

1. ”MUSIK OCH MEDITATION” Program för kyrkorummet.

2. ”SÅN’T ÄR LIVET” Program för diverse Kulturarrangörer såsom Kammarmusikföreningar, kommuner m fl.

3. ”SUCH IS LIFE-MODERN” Samtida musik

Förutom dessa program gör VOX en del samarbeten.

1. VOCES SONORES, tillsammans med saxofonkvartetten Rollin Phones. Nyskriven musik på temat respekt och medmänsklighet.

2. KÄRLEKEN HAR 100 ONDA NAMN tillsammans med bl a Göran Karlsson, cembalo, under ledning av Katarina A Karlsson på Högskolan för Scen och Musik. Ny musikskriven musik samt musik från 1600-talet.

** Musik och meditation **

Vokalkvartetten VOX presenterar ett program lämpligt för kyrkorummet – Musik och meditation.

Som grund i programmet hämtar vi musik från CD:n ”En del av det hela” som VOX gav ut 2010. (Skivan fick högsta betyg i Göteborgsposten).

William Byrds mässa för fyra röster är det sammanbindande kittet. Ur denna mässa framförs Kyrie, Gloria, Sanctus och Agnus Dei. Rachmanninovs fantastiska Ave Maria, Gunnar de Frumeries Herren är min herde samt ett suggestivt Alleluia av estniske Urmas Sisask är andra sånger i programmet.

Programmet kan delvis förändras beroende på årstid och sammanhang.

Programmet passar utmärkt som sommarkvällskonsert.

Då sjunger VOX Taubes Så länge skutan kan gå och Så skimrande var aldrig havet, folkvisor som Glädjens blomster och I denna ljuva sommartid samt Astrid Lindgrens och Georg Riedels Fattig bonddräng. Kanske även något av Debussy, Vaughan Williams eller Tjajkovskij.