The Splendor

EnglishSwedish
The Splendor

Stämningstät och hårt pådriven jazz av absolut världsklass.

The Splendor är en jazzkvartett med tentaklerna utåt, taggarna inåt och med ett outtröttligt intresse för alla små detaljer i musiken som gör varje konsert till ett eget universum. På samma sätt som en fläck på vindrutan får dig att se åt ett nytt håll och en sten i skon ger dig en ny gång- stil är smutsen, de otippade tonerna och de ögonblickliga infallen viktigast när The Splendor gör musik. The Splendor (glansen) är vad som anas när allt faller på plats.

Utifrån korta teman eller längre kompositioner bygger kvartetten sin musik genom improvisation och ett förhållningssätt som är fritt och nyfiket. Resultatet blir magisk, innovativ och spirituell vildjazz.

Sedan debuten har The Splendor turnerat i Sverige och Europa och släppt tre kritikerrosade skivor, Sound of Splendor (2008), Delphian Palace (2011) och dubbelvinylen Forest som kom ut hösten 2014. Samtliga tre har blivit nominerade till Manifest-priset i kategorin ”Årets jazz”

.

Lisen Rylander Löve, tenorsax, sopransax, basklarinett och komposition, släppte 2019 sitt första soloalbum där hon blandar sax, röst och live-elektronik. Hon var under tolv år en del av elektronikaduon Midaircondo. 2009 mottog Lisen Jazzkatten för årets nykomling och ett år tidigare tilldelades hon det prestigefyllda Monica Zetterlund-stipendiet.

Fabian Kallerdahl, piano och komposition, spelar i den kritikerhyllade gruppen Musicmusicmusic som gjort flera uppmärksammade skivor och turnéer världen över. Fabian har spelat med artister som Georg Riedel, Anders Kjellberg, Daniel Lemma, Lindha Kallerdahl och Anna Lundqvist. Han verkar även som kompositör och arrangör för teater och film. 2006 blev Fabian Jazz i Sverige-pristagare.

Josef Kallerdahl, bas, är också medlem i Musicmusicmusic, New Tide Orquesta, Nils Berg Cinemascope, Lina Nyberg band samt duon Josef och Erika. Josef är en av frontfigurerna för Sveriges ledande skivbolag inom modern jazz, Hoob Records. År 2012 tilldelades Josef SKAPs prestigefulla stipendium ”för förtjänstfulla insatser inom populärmusikens område”.

Lars ”Lade” Källfelt, trummor, kan man även höra med t. ex Andreas Gidlund kvartett, Trains & Saxophones, Björn Cedergren 3, och Emrik Larsson m fl. Han är en av landets mest omtyckta trumslagare och är flitigt anlitad av framstående solister i Sverige, men har även turnérat i USA, Senegal, Japan och Finland.

“-Mera, mera! ropar en inre röst. Med sin tredje skiva kliver The Splendor på allvar ut som ett av de mest inspirerande jazzbanden just nu”

– Björn Schagerström, GAFFA

“The Splendor har det där svårfångade mervärdet.”

– Johannes Cornell, DN

She is John Coltrane’s long-lost daughter, both in sound and spirit, and yet her voice is uniquely her own.

– All About Jazz