Sara Aldén

Sara Aldén

Med rötter i svenska folktoner utforskar Sara Aldén jazzens norm och form, där hon gör amerikanska jazzklassiker till sina egna.

Sara Aldén debuterar med kritikerrosade ”A Room of One’s Own” där hon utforskar jazzens norm och form med ett alldeles eget uttryck och musikaliskt språk. Tillsammans med sin trio skapar Sara ett helt eget, genomarbetat rum i jazzen där hon går till kärnan i varje låts uttryck när hon utforskar den amerikanska standardrepertoaren. Med musikaliska influenser såsom medmusikern Lina Nyberg, vokalisten Ellen Andersson och pianisten Tigran Hamasyan skapar Sara breda penseldrag för hur jazzen låter idag 2023. Med rötterna i svenska folktoner tar hon sig an amerikanska jazzklassiker och gör dem till sina egna, med en ny klang och ton, med en intensitet och kärnfullhet som är på liv och död.

”Sara Aldéns EP är ett glödande, ja, glödgat visitkort. Mer mer mer, utropar jag. Nu strax genast! Jag har hört en stor svensk jazzsångerska – en ny jazzstjärna – födas.” — Bengt Eriksson, LIRA Musikmagasin

Sara har tidigare spelat med musiker som Anders Jormin, Malin Wättring och Martin Sjöstedt och framförde sin releasekonsert tillsammans med Lina Nyberg på Skeppet den 3e juni i år. Hon har arbetat som sångerska på Göteborgs Stadsteater under uppsättningen av Idlaflickorna och har efter releasen av ”A Room of One’s Own” påbörjat arbetet av en uppföljande skiva. Sara har mottagit Fredrika Bremer-stipendiet och Kungliga Musikaliska Akademiens lokala stipendier.