Samara

EnglishSwedish
Samara

Samara, ett musikaliskt möte mellan nordisk och orientalisk tradition, både äldre och ny.

Det började som Trio Samara med den palestinska oudspelaren Ahmad al Khatib, Stefan Bergman, bas och Sten Källman, sopransax. Sedan 2018, då vi genomförde ett stort projekt finansierat av Musikverket, har trion blivit en sextett med Larisa Ljungkrona (dragspel), Youssef H’beisch (oriental perc) och Avin Omar (kurdisk sång).

Det var ett lyckat äventyr som började i Mellanöstern i maj-juni 2018 och fortsatte med en lång turné i Sverige okt-nov 2018. Trio Samara har funnits i drygt tio år och skapat musik i mötet mellan nordisk och orientalisk tradition, både äldre och ny.

Nu har Samara vidgats genom att ensemblen innehåller dragspel, slagverk och sång. Avin sjunger på kurdiska men också arabiska och persiska och vår dragspelerska Larisa använder också sin röst i textlös improvisation och i finska runosånger.

Samara utforskar det modala landskapet i musiken från Mellanöstern och Norden. Det vi har gemensamt och det som är nytt för oss engagerar oss. Våra konstnärliga verktyg är melodierna, både vokala och instrumentala, men också improvisation.

Gruppmedlemmar
Ahmad al Khatib: oud
Avin Omar: sång
Youssef Hbeisch: percussion
Larisa Ljungkrona: dragspel, sång
Stefan Bergman: bas
Sten Källman: saxofon