Salamander

EnglishSwedish
Salamander

Vacker och känslofylld folkmusik ur olika judiska traditioner!

Salamander är en trio som spelar musik ur olika judiska traditioner. Repertoaren utgörs av sefardiskjudiska visor från Medelhavsområdet, andliga visor ur de chassidiska judarnas tradition samt en aning klezmer. I undantagsfall smyger sig folkmusik från andra traditioner samt tidig musik in i repertoaren, men gruppens huvudfokus ligger på judisk musik.

Gruppen grundades år 2010 och har sedan dess uppträtt på allt från intima caféscener och kulturhus till kyrkor, muséer och festivaler. Debutalbumet från 2014 fick entusiastiska recensioner, och likaså gruppens andra album ”Como La Rosa” som utgavs i maj 2018. Det senare har fått stor massmedial uppmärksamhet och har spelats på radio i bland annat USA, Latinamerika, Grekland, och Tyskland. Under hösten 2023 släpps gruppens tredje album, som heter ”Jojnes Trojm” och är inspelat i Studio Epidemin i Göteborg.

Salamander bedriver ett omfattande samarbete med olika judiska organisationer i Göteborg och Stockholm, och både ”Como La Rosa” och ”Jojnes Trojm” finansierades genom stipendier från Katz judiska kulturfond.

Utöver det sedvanliga konsertformatet kan Salamander även erbjuda ett kombinerat föredrag och konsert med fokus på judisk historia, kultur och musik. Föredraget framförs och har skrivits av Salamanders fiolspelare Jonas Liljeström, som är musiketnolog utbildad vid Göteborgs universitet och själv har delvis judiskt påbrå.

Salamandern, som gett namn till gruppen, är i antika och medeltida symbolvärldar och mysterietraditioner en eldande – en av de fyra elementarandarna. Salamandern är bland annat sinnebilden för modet och dådkraften som betvingar smärtans eld.

Marita Johansson: sång, gitarr, tamburin, fingercymbaler

Jonas Liljeström: fiol, ramtrumma, sång

Emil Pernblad: irländsk bouzouki