Salamander Duo

Salamander Duo

Vacker och känslofylld folkmusik ur olika judiska traditioner!

Salamander Duo som spelar musik ur olika judiska traditioner. Repertoaren utgörs av sefardiskjudiska visor från Medelhavsområdet, andliga visor ur de chassidiska judarnas tradition samt en aning klezmer. I undantagsfall smyger sig folkmusik från andra traditioner in i repertoaren – och även tidig musik från medeltid, renässans och barock i folkmusikalisk tappning – men gruppens huvudfokus ligger på judisk musik. Gruppen var ursprungligen en trio men finns nu endast i duoformat.

Gruppen grundades år 2010 och har sedan dess uppträtt på allt från intima caféscener och kulturhus till kyrkor, muséer och festivaler. Debutalbumet från 2014 fick entusiastiska recensioner, och likaså gruppens andra album ”Como La Rosa” som utgavs i maj 2018. I oktober 2023 släpptes gruppens tredje album, som heter ”Jojnes Trojm: Music from Jewish Traditions & Beyond” som spelades in i Studio Epidemin i Göteborg. Även detta album har fått mycket bra kritik och har spelats på radio i hela världen.

Salamander Duo bedriver ett omfattande samarbete med olika judiska organisationer i Göteborg och Stockholm, och både ”Como La Rosa” och ”Jojnes Trojm” finansierades genom stipendier från Katz judiska kulturfond.

Utöver det sedvanliga konsertformatet kan Salamander Duo även erbjuda ett kombinerat föredrag och konsert med fokus på judisk historia, kultur och musik. Föredraget framförs och har skrivits av Salamanders fiolspelare Jonas Liljeström, som är musiketnolog utbildad vid Göteborgs universitet och själv har delvis judiskt påbrå. Om den avsedda publiken inte är självklart föredragsvan finns föredragskonserten även som en ”lättvariant” – den är då uppbyggd som en vanlig konsert men med kmonologer mellan låtarna som berättar om ämnet på ett kortfattat och lättillgängligt sätt.

Salamandern, som gett namn till gruppen, är i antika och medeltida symbolvärldar och mysterietraditioner en eldande – en av de fyra elementarandarna. Salamandern är bland annat sinnebilden för modet och dådkraften som betvingar smärtans eld.

Marita Johansson: sång, gitarr

Jonas Liljeström: fiol, ramtrumma, sång