Qiyans Krets

EnglishSwedish
Qiyans Krets

Sefardisk, al-andalusisk, nordisk och medeltida musik på harpa, flöjter, slagverk och sång. Trolska rytmer och klanger utlovas!

Qiyan var slavinnor av olika etnisk härkomst, men av ett speciellt slag; de var högt utbildade musiker/lyriker/dansare som i gamla tider underhöll furstar och deras gäster vid de muslimska hoven. Genom qiyan fick dåtidens kompositörer sina verk framförda, den virtuosa musiktraditionen vid hoven levde vidare och spreds genom dem ända upp till det medeltida Europa, då de kristna furstarna förde med sig qiyan tillbaka till sina egna hov som krigsbyte.

Mycket kan berättas om detta, men vi nöjer oss nu med att konstatera att många rosor blomstrat på den buske som planterats av våra föregångerskor, dessa sångerskor, improvisatriser, traditionsbärerskor och förnyerskor. Vi tillhör qiyans krets, och de ringar på vattnet deras musik efterlämnat, de vågorna, gungar oss än.

Vårt medeltidsprogram “Qiyans gobeläng”:

Här tar vi upp ekot från qiyan: Vi varvar musik från Norden och övriga europa med sefardisk och arabisk musik från medeltidens Andalusien. Vi har vävt en väv av klanger och bilder ur deras medeltida europeiska arv, med pärlor från nära och fjärran och garn färgat av tusenårig historia. Resultatet blir en anrik, skimrade multikulturell gobeläng!

“Rosen och stjärnan”:

Ett unikt julprogram där Norden och Orienten möts. Qiyans Krets har letat upp kristna och koptiska julsånger från Syrien, Egypten och Libanon, spanska flamenco-villancicos, samt norska och svenska julkoraler. Det blir ett väldigt spännande, och vackert program som framförs.

Trion har under flera år haft ett samarbete med en av körerna i Oscar Fredriks kyrka i Göteborg kring den årliga trettondagskonserten i kyrkan. Kören medverkar i delar av ”Rosen och Stjärnan” som framförs söndag 4 december i Oscar Fredriks kyrka, Göteborg.

Med eller utan körsamarbete erbjuder Qiyans Krets en stämningsfull stund i juletid med julmusik från förr och nu, från när och fjärran, på harpa, flöjt och sång.

I Sankta Helenas fotspår – en musikalisk pilgrimsresa:

Qiyans krets har under åren samlat ihop musikaliskt material som förknippas med Europas pilgrimsleder och vallfartsorter, såväl i Norden som i södra Europa och Mellanöstern. Nu gör vi en konsertföreställning med berättelser och musik – både andlig och världslig – med anknytning till de olika pilgrimsöden vi fastnat för. Vi vill lyfta fram kvinnoöden ur det förflutna, till fromma för en bättre historisk balans mellan könen. En huvudperson kommer således att vara Skövdes skyddshelgon Sankta Helena, också kallad Elin, som under 1100-talet företog en pilgrimsresa till ”det heliga landet”. I vår fria version av berättelsen kommer Helena att under sin färd och sina äventyr träffa på olika människor, kulturer och musikstilar.