PianoBasso

EnglishSwedish
PianoBasso

Stor musik i litet format

Stillsam kör- och orkestermusik som har arrangerats om för piano och kontrabas. Stycken av bland andra Johann Sebastian Bach, Wilhelm Stenhammar, Claude Debussy och Edvard Grieg. På en PianoBasso-konsert får man uppleva den klassiska musiken på ett lågmält och intimt sätt, med en klangbild som för tankarna till Jan Johanssons inspelningar. Ett vanligt upplägg är att musiken i konserten binds ihop till en enhet, med ett inslag av vilsamma improvisationer mellan styckena.

PianoBasso samarbetar även med skådespelerskan och författaren Sofie Ljungman. Under deras gemensamma framträdanden spelar PianoBasso sin musik och Sofie Ljungman läser sina texter kring tillvarons mysterium:

”Vad händer egentligen i fisken när den vilar i vinterviken?

Och vad händer i löken vintertid?

Och människan, hur är det med den?”

Thomas Gustavsson medverkar som pianist i många andra sammanhang: medlem i världsturnerande New Tide Orquesta, frilansande kyrkomusiker inom Svenska Kyrkan och som ackompanjatör åt olika vis- och jazzsångare.

Andreas Gustafson spelar kontrabas och elbas och anlitas ofta som musiker i vis-, jazz-, kör- och kyrkomusiksammanhang.

2016 släpptes deras debutalbum Tranquillo som fick mycket fina recensioner, bl a i LIRA (se pdf här intill). 2019 kom uppföljaren Tranquillo II.

Sagt om PianoBasso:

”Avskalade meditativa toner från flygel och kontrabas tangerade konstant magiska nivåer” – Mats Hallberg, skribent på Kulturbloggen.

”PianoBasso arbetar med en avskalad och lågmäld klangbild. Med en meditativ rytmik och suggestiva klangfärger, infinner sig vid lyssnandet ett behagligt lugn och en ro, som är vilsam. Musiken är både helande och fungerar temposänkande. Därför är beteckningen tranquillo mycket lämplig.” – Bo Bjelvehammar, Opulens

”Våren! Man vill gråta. Behöver stilla sig. Alla de här syrendoftande känslorna har svenska jazzduon PianoBasso (de spelar piano och kontrabas) fångat på sin nya skiva. Tänk dig en uppdaterad Jan Johansson, han vars vemodiga pianoklink vi hört på skolavslutningar. Ack, livet!” – M Magasin