Per Ödberg Trio

EnglishSwedish
Per Ödberg Trio

En blandning mellan modern europeisk och amerikansk jazz med starka melodier och betoning på samspel.

Trion spelar egna kompositioner skrivna av Per själv.

Skrivet om senaste skivan:

”Perception” är den andra fullängdaren i Per Ödbergs namn. Denna gång har han valt att uttrycka sig i trioform. Den gitarrbaserade jazztrion kallas ofta för jazzgitarrens eldprov men lyhörda medmusiker kan avsevärt underlätta gitarristens jobb. Pers debutskiva, Home, har en ljusare ton medan Perception lyfter fram vemodet och anammar det nordiska jazzarvet. Home består till stor del av arrangerade partier medan Perception har lösare ramar och låter interaktionen musikerna emellan utgöra kärnan i musiken. Skivan består av sex orginalkompositioner signerade Per Ödberg och två svenska jazzklassiker.

Titelspåret ’Perception’ lever i gränslandet mellan dur och moll och det är denna dualism som kom att bli temat för hela skivan. Vi får även höra Bengt Hallbergs ’Waltz a Nova’ i en ny tappning. Låten är speciellt relevant i jazzgitarrsammanhang eftersom det var den låten som fick giganten Pat Metheny att få upp ögonen för svenske motsvarigheten Rune Gustafsson. Den andra klassikern på skivan är Lars Gullins ballad ’Silhouette’ där Peter Janson får presentera sig. I samma anda fortsätter trion i ’Tväredet’, som är namnet på byn där Pers morfar växte upp. Låten ’Street Light’ skrevs för tio år sedan. Den har varit en del av Pers repertoar ända sen dess men har inte kommit med på något album förrän nu. ’Ride’ inleds av Magnus Gran på trummor och följs upp av en westerndoftande melodi. ’It will be allright’ skrevs ursprungligen för sångerskan Hannah Svensson, men framförs här instrumentalt. ’Lucia’ blev namngiven med tanke på att några melodiska fragment påminner om Sankta Lucia.

Bandledaren Per Ödberg har tidigare jobbat med musiker som: Robert Nordmark, Thomas Gustafsson, Peter Dahlgren, Anna Lundqvist, Hannah Svensson,Casey Moir, Dan Johansson, Lars Lindgren, Jan Allan, Ewan Svensson, Tobias Grim och Thomas Markusson för att nämna några. Förra året släppte han en skiva med sin kvartett som fick bra recensioner.

Här är några rader från tidningar som hans musik:

“Per Ödberg är en ung gitarrist som står på tröskeln in till den svenska jazztoppen.”/Nefertiti Jazzclub

”Det är en perfekt och välbalanserad mix av de store mästarna, så som gitarristerna John Scofield, Pat Metheny och Bireli Lagrene.”/Barentsjazz

“En ung gitarrist får bara inte vara så här bra. Hans läckra spel och lika läckra originalkompositioner och hantering av standards får en att vilja trilla av stolen flera gånger under kvällens jazzkonsert.”/NSD

“Så läckra färgningar, så rytmiskt stabil, så oerhört lyhörd. Det är en kille som kommer att svinga sig in i den svenska jazzens finrum!”

/Norra Skåne”

Trions trummis Magnus Gran, är sedan tidigare känd för att bland annat spelat med Kenny Garrett, Encore, Lina Nyberg, Anders Persson trio, Jeanette Lindström, Gustavo Bergalli, Ewan Svensson, Tommy Körberg, John Taylor, Kenny Weeler, Personkrets 2-5-1, Svante Turesson, Putte Wickman, Jonas Knutsson och Max Schultz,

Basen spelas av Peter Jansson. Under sin karriär har han bl a spelat med Änglaspel, Dr Dingo, Helena Ek, Ken Vandermark, Trilok Gurtu, Per-Henrik Wallin, Roland Keijser, Mats Gustavsson, Okay Temiz och Radiojazzgruppen för att nämna några.