Paula af Malmborg Ward

Paula af Malmborg Ward

Text och musik med humor och allvar vilande i jazzens idiom.

Paula är tonsättare och musiker. Född och uppvuxen i Stockholm spelade hon piano, komponerade, arrangerade och sjöng sig igenom sin uppväxt. Olika band, olika sättningar, olika stilar men med hjärtat och hemvisten i bossanova, salsa och jazz.
Under 1980-talet utbildade Paula sig till musiklärare, sjöng med Bosse Parnevik på Chinateatern, var programledare i TV´s ”Klingande fredag” tillsammans med tonsättarnestorn Sven-Erik Bäck, och var under ett par år kapellmästare vid Skottes Musikteater i Gävle, där längtan efter musikteaterkomposition på heltid började ta form.

Paula flyttade till Göteborg 1992, samtidigt som hon inledde kompositionsstudier i Malmö. Debuterade som operatonsättare med examensverket Bombpartyt, beställt av och uruppfört på Göteborgsoperan 1998 och har sedan dess varit frilanstonsättare på heltid, bl.a. med flera operor i bagaget samt konstnärliga residens vid Helsingborgs symfoniorkester och Göteborgs symfoniker.

Vid sidan om operor, orkesterverk, körverk, kammarmusik har Paula under senare tid tagit upp sitt musikerskap, bl.a. resulterande i två dubbel-album med ett urval av 37 låtar från 1980-talet, utgivna på Imogena Records 2022-23.
Lyssna gärna på ”Pållans låtar – till slut, från början” och ”MERA Pållans låtar” på Spotify. Paula spelar piano och sjunger och i bandet ingår Per Strandberg git/sång, Martin Bjurek Svanström sax, Ludvig Ward synt, Olle Linder bas/sång alt. Arvid Jullander bas/sång samt Ossian Ward trummor/sång. Musiker som precis som Paula gillar variation, sväng och högt i tak.

Paula är styrelseledamot i Kungliga Musikaliska Akademien och medlem i FST och SKAP.
Är en av initiativtagarna till Kalvfestivalen och Frontside Gothenburg International Chamber Music Festival. Älskar att sjunga. Och spela. Och prata.
Tänker: att vara musiker måste vara det finaste av yrken.
Tänker sen: men de måste ju ha nåt att spela också.

Priser (urval)
Föreningen Svenska Tonsättares tonsättarpris Rosenbergpriset
Göteborgs Stads förtjänsttecken
1:a pris Prix Italia för radiooperan Hittekvinnan
Carin Malmlöf-Forsslingpriset
Expressens musikpris Spelmannen

Röster om ”Pållans låtar – till slut, från början”:
Ett kul, uppfriskande och annorlunda album. Hantverket, arren och medspelarna är i toppklass, huvudpersonen är en utmärkt sångerska, allt flyter maximalt smidigt – 
Sydsvenska Dagbladet, Alexander Agrell

Ystert, lekfullt, svängigt. Icke alls så som du trodde att en konstmusiktonsättare skulle våga släppa ut. Och vilken nu levande svensk tonsättare skulle kunna ställa upp med dessa vokalinslag?! Sångtexterna och framförandet håller samma höga och originella kvalitet som musiken. – imusiken, Per-Åke Byström

Tack för den underbara plattan! Är inne på andra lyssningen – glad i hela kroppen – Helena Wessman, rektor Kungliga Musikhögskolan, tidigare chef Berwaldhallen, Göteborgs Symfoniker

http://upward.se

Bild: Dan Holmqvist