Midvintervaka

EnglishSwedish
Midvintervaka

En världsmusikalisk julbrygd, ett kryddstarkt vintersoundtrack som livar upp och skänker ro åt ljustörstande och frostbitna vintersjälar!

Sedan 2011 har Midvintervaka värmt ljustörstande frusna vintersjälar, från norr till söder, och 2021 firar Kaja & Tetra 10 år med jubileumsalbumet Vintra Solstico! Välkommen in i värmen till ett dignande julbord med dofter, smaker och toner från Norden, Mellanöstern, Karibien och Medelhavet.

För ett drygt deceennium sedan fann grupperna Kaja och Tetra varandra i en gemensam passion för nya musikaliska möten. Där föddes idén till en föreställning med temat jul och gemenskap och en modern Midvintervaka. En färgstark julshow, där publiken bjuds in i värmen till dans och musik hämtade ur olika folkmusiktraditioner: nordisk, grekisk, arabisk, romsk, makedonsk, galicisk och karibisk folkmusik och tango varvat med nyskriven musik och poesi. 2011 hade Midvintervaka världspremiär på Teater Aftonstjärnan och möttes av lysande recensioner. Sedan dess har den bejublade föreställningen turnerat från Piteå till Malmö och 2012 släpptes också debutalbumet med samma namn.

Nytt album
Föreställningen har sedan dess fått nya kläder med djupare nyanser och nya inslag. På ensemblens andra album Vintra Solstico (Midvintersolstånd på esperanto) ljuder allt från mariavisor på svenska och grekiska, festmusik från Marocko och Stilla natt på spanska, till tonsatt poesi av Olivia Bergdahl, julvisa av Alf Hambe och haitisk sång om änglar.

MEDVERKANDE
Maria Stellas – Sång, zils, req, maraccas, mungiga, klacketter och klockor
Ingrid Brännström – Sång, davoul, bombo och klockor
Sanna Källman – Sång, cello, guiro, chekere och klockor
Anna Ottertun – Sång , darbouka, req, ramtrumma och klockor
Livet Nord – Violinquinton, mandolin och sång
Camilla Åström – Dragspel och sång
Jenny Kristoffersson – Kontrabas och sång

Sagt om Midvintervaka:

”Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om den imponerande musikalitet som genomsyrar allt, om den scennärvaro som utstrålas och om det fullständigt självklara sätt dessa kvinnor lyckas få de olika stilarna att smälta samman, utan skarvar, men med respekt för varje enskild del.”
Gunnar Wiklund, Folkbladet

www.midvintervaka.se