Marianne Holmboe

EnglishSwedish
Marianne Holmboe

Eget material med ton av visa, jazz, blues och amerikansk singer-songwritertradition.

Marianne Holmboe är ursprungligen från Norge, men har bott i Sverige i många år. Hon har varit verksam som sångerska i Göteborgs musikliv under lång tid och i många olika musikaliska traditioner; arabisk traditionell musik med gruppen Sumer, grekisk, kurdisk och arabisk musik med Cabarèt Oriental, medeltida arabisk, sefardisk och europeisk musik i trion Qyians krets samt i olika konstellationer med jazz, reggae, nordisk visa mm. Hon är även utbildad i flamencosång i Sevilla, och kom nyligen ut med ett album De Noche, med gitarristen Emil Pernblad.

I september 2007 kom hennes debutalbum i eget namn. Låtarna är skrivna under en femtonårsperiod. Texterna är omsorgsfullt författade berättelser ur tillvaron, självupplevda, hårda, vackra, hudlösa och förbannade. Musiken är ett skönt hopkok, en glad ångvält, hänsynslöst mot allt vad genre heter. Marianne eftersträvar en sann nerv och en råhet i sitt uttryck och har gärna en ton av blues, jazz och nordisk vemod i sin musik.

Marianne framför sitt material i trio-format, samt med fullt band. I trion ingår Stefan Bergman på bas och Harald Svensson på klaviatur och dragspel.