Marianne Holmboe och Emil Pernblad

EnglishSwedish
Marianne Holmboe och Emil Pernblad

Flamenco som en del av själva livet! Nykomponerad, smäktande, vacker och eldig musik.

Marianne och Emil samarbetade för första gången i föreställningen Al-Andalus, då Marianne sjöng uteslutande arabisk musik. Arbetet väckte Mariannes nyfikenhet på flamenco, och hon begav sig snart till Spanien för att utbilda sig i denna speciella sångstil. Den mångfacetterade genren flamenco är en unik kombination av occident och orient, iberiskt och romskt, judiskt och keltiskt. Flamencons vagga, Andalusien, har genom åren varit platsen där Marianne och Emil periodvis bott och fördjupat sig inom genren.

Emil Pernblad – gitarr, komposition, text och översättning

Emil turnerar sedan många år tillsammans med flera av de största spanska och nordiska flamencoartisterna samt medverkar i en mängd olika konstellationer och projekt. Komponerandet av ny musik pågår ständigt, vanligen i den anda som dagens flamencogitarrister verkar i – att fylla de traditionella formerna inom genren med nytt innehåll, med intryck från vår tid och ofta vitt skilda stilar.

Marianne Holmboe – sång

Marianne rör sig inom en mängd skilda musikstilar. Hon är en uppskattad låtskrivare och soloartist och har sedan drygt femton år tillbaka även sjungit orientalisk musik i grupperna Sumer och Cabaret Oriental. Ekot av de arabiska melismerna kan fortfarande anas och blir en naturlig del av hennes flamencosång.

De Noche

Med albumet De Noche (Kakafon/Naxos 2014) bryter Marianne Holmboe & Emil Pernblad ny mark och klär ny poesi i traditionell flamencoskrud. Hälften av texterna kommer från Emils penna och andra hälften är poem hämtade ur diktsamlingen En bikt, författade av Emils mormor Birgitta Örnstedt och översatta till spanska. Örnstedt var poet och en aktad bildkonstnär som bodde och verkade i Spanien, USA, Nordafrika och Göteborg. I albumets booklet återges flera av hennes bilder samt de sjungna dikterna på svenska. Emils nyskrivna musik, texterna och bilderna utgör tillsammans en poetisk och konstnärlig helhet. Utöver duons sammansvetsade sång och gitarrspel hörs flera gästande musiker spela. Dessutom har virtuosa rytmer av flamencodansaren Ann Sehlstedt ”La Pantera”s klackar fått krydda ett av spåren.