Krilja Duo

EnglishSwedish
Krilja Duo

Tradition och innovation möts i passionerade romska sånger om lidande och kärlek!

Krilja Duo är en göteborgsbaserad grupp som spelar traditionella romska sånger från Ryssland och Östeuropa. Musiken är av obestämd ålder men i många fall från 1800-talet och framåt, och skiftar mellan det lyriskt melankoliska och det eldigt intensiva. Texterna är på romanes och ryska och handlar om sorg, smärta, fattigdom och lidande, men även om kärlek och passion.

Ursprungligen var gruppen en trio vid namn Krilja, men nu är den en duo bestående av sångerskan och gitarristen (tillika grundaren) Marita Johansson samt Jonas Liljeström på fiol och sång. Marita Johansson är en eldsjäl för romsk kultur som ägnat 25 år att samla romska folkvisor och lägga dem till sin repertoar – hon har även studerat romanes och ryska. Även Jonas Liljeström har lång erfarenhet av att spela romsk musik i olika konstellationer.

Arrangemangen utgörs av egna tolkningar som musikerna improviserat fram, ständigt med kärlek och respekt för den tradition som musiken kommer från.

Namnet Krilja betyder ”vingar” på vissa romska dialekter och även på ryska.

Krilja Duo har mestadels uppträtt i Sverige sedan gruppens grundande, men har även turnerat med stor framgång i Skottland 2013 och på Island 2017.

Utöver vanlig konsertverksamhet erbjuder Krilja Duo även ett kombinerat föredrag och konsert där gruppens fiolspelare Jonas Liljeström berättar om romernas historia, kultur och musik, med musikexempel som gruppen framför live. Den sammanlagda längden är ca 90 minuter. Gruppen har tidigare hållit detta föredrag på bland annat Göteborgs universitetsbibliotek, Billströmska folkhögskolan och Siglufjör∂ur Folk Music Festival på Island. Om den avsedda målgruppen inte är självklart föredragsvan finns föredragskonserten också i en ”lättversion” – den är i allt väsentligt strukturerad som en vanlig konsert men med kortfattade och lättillgängliga monologer mellan låtarna som berättar om ämnet. Lättvarianten av föredraget avrundas med en frågestund och är totalt drygt en timme långt. Utöver yrkesmusiker är Jonas även doktorand i musikvetenskap vid Göteborgs universitet.

Kriljas debutalbum fick entusiastiska recensioner och har spelats på radio över hela världen. Gruppens andra album med titeln ”Sosnitsa: Roma Music from Russia & Eastern Europe” (inspelat på Studio Epidemin i Göteborg våren 2023) släpptes i oktober 2023. Det har fått många entusiastiska recensioner i både svensk och utländsk musikpress och har även legat på den ansedda topplistan Transglobal World Music Chart. Det har även spelats i radio över hela världen, bland annat i den österrikiska riksradiokanalen Österreich 1.

Utdrag ur recension:

”Sung for the most part by Johansson using the Romanes language, these are songs of courtship, love and marriage, whether that’s the eloping lovers of ”Malyarkitsa” or the lost love of ”Beryuzovie Kalyechke”. It’s all performed by musicians who clearly have a deep love and respect for the music and who manage to convey the passion, joy and heartache of the material, with Johansson’s vocals covering a range of emotions from world weariness to upbeat.” / Chris Haslam, Rock’n’Reel Magazine, februari 2024.

Marita johansson: sång, gitarr
Jonas Liljeström: fiol, sång

(Bandfotot är taget av Stig-Magnus Thorsén.)