Krilja

EnglishSwedish
Krilja

Tradition och innovation möts i passionerade romska sånger om lidande och kärlek!

Krilja är en göteborgsbaserad trio som spelar traditionella romska sånger från Ryssland och Östeuropa. Musiken är av obestämd ålder men i många fall från 1800-talet och framåt, och skiftar mellan det lyriskt melankoliska och det eldigt intensiva. Texterna är på romanes och ryska och handlar om sorg, smärta, fattigdom och lidande, men även om kärlek och passion.

Arrangemangen utgörs av egna tolkningar som musikerna improviserat fram, ofta influerade av bland annat flamenco, men är ändå trogna den traditionella stilen.

Namnet Krilja betyder ”vingar” på vissa romska dialekter och även på ryska.

Krilja har mestadels uppträtt i Sverige sedan gruppens grundande, men har även turnerat med stor framgång i Skottland 2013 och på Island 2017.

Utöver vanlig konsertverksamhet erbjuder Krilja även ett kombinerat föredrag och konsert där gruppens fiolspelare Jonas Liljeström berättar om romernas historia, kultur och musik, med musikexempel som gruppen framför live. Den sammanlagda längden är ca en timme. Gruppen har tidigare hållit detta föredrag på bland annat Göteborgs universitetsbibliotek, Billströmska folkhögskolan och Siglufjör∂ur Folk Music Festival på Island. Utöver yrkesmusiker är Jonas även doktorand i musikvetenskap vid Göteborgs universitet.

Kriljas debutalbum fick entusiastiska recensioner och har spelats på radio över hela världen. Gruppens andra album med titeln ”Sosnitsa” (inspelat på Studio Epidemin i Göteborg våren 2023) kommer att släppas under hösten 2023.

Recension ur Norran:

http://norran.se/noje-kultur/musik/bjuder-pa-harlig-variation-450161

Recension ur Upsala Nya Tidning:

https://www.unt.se/kultur-noje/skivor/musikskatt-fran-goteborg-3800347.aspx

Marita johansson: sång, gitarr, tamburin

Emil Pernblad: gitarr

Jonas Liljeström: fiol, sång

(Bandfotot är taget av Stig-Magnus Thorsén.)