Keltiska Duon

EnglishSwedish
Keltiska Duon

Musik hämtad från den rika keltiska traditionen i Irland, Skottland och Wales; eldiga jigs, reels, lyriskt melankoliska melodier och sånger.

I repertoaren ingår även tidig musik från Skottland och Irland – främst från 1600-talet och framåt – framförd i folkmusikalisk tappning. Utöver ”renodlad” traditionell folkmusik lyfter Keltiska Duon även fram musik av kompositörer som exempelvis Turlough O’Carolan (1670-1738), vars musik av eftervärlden brukar kategoriseras som folkmusik men som i själva verket influerades av såväl deras egen samtids klassiska musik som äldre keltisk musiktradition. Keltiska Duons arrangemang är lekfulla och fantasirika med stor betoning på improvisation, men alltid med stor respekt musikens rötter och ursprung.

Medlemmarna Emil Pernblad och Jonas Liljeström har varit aktiva i Göteborgs musikliv sedan närmare trettio år tillbaka. Bägge två är musikaliska mångsysslare med ett stort antal olika stilar och traditioner i sina repertoarer, och med Keltiska Duon återgår de till den musik som först förde dem samman i början på 90-talet.

Jonas Liljeström: fiol, sång
Emil Pernblad: gitarr, irländsk bouzouki

Musik på biblioteket 2021
”Keltiska duons repertoar är hämtad från den rika keltiska folkmusiktraditionen, och består av allt från eldiga jigs och reels till melankoliska sånger. Duons bakgrund inom bland annat världsmusik och flamenco bidrar till en dynamisk och personlig föreställning.”.