Kaja

Kaja

Egensinnig världskammarmusik med avstamp i Östeuropa ut vidare i hela världen.

Kaja har sedan starten 2005 hyllats för sin starka scennärvaro och sin dynamiska gränshatande musik. Kaja möter olika musiktraditioner på ett högst personligt sätt och med en intuitiv djärvhet skapar de en egenartad musik med överraskande vändningar och en fulladdad dynamisk bredd. I deras uppfinningsrika arrangemang väger varje instruments röst lika tungt i ett växelspel av röster och roller och tyngd blandas med lekfullhet. Rötterna hämtar näring i Östeuropa, men växer vidare in i gränslandet mellan traditionellt och nyskapande där många olika genrer ryms. Från Klezmer och tango till svensk folkton, jazz, pop och filmisk konstmusik och med utrymme för improvisation. På scen möts musikerna i ett tätt samspel och ett kraftfullt, lekfullt och själfullt uttryck.

Fyra album har släppts i eget namn, samt Midvintervaka i samarbete med gruppen Tetra. I mars 2019 släpptes gruppens fjärde fullängdsalbum ORIGO! Kaja har turnerat i Europa, Sydkorea och Nordamerika, samarbetat med poeter, konstnärer och vissångare samt gjort musik till film och teater.

Kaja har turnerat i Europa, Sydkorea och Nordamerika och framträtt på festivaler, konserthus, kulturhus, jazzklubbar, skolor, bröllop, kyrkor och teaterscener i och utanför Sverige. De har släppt fyra fullängdsalbum i eget namn samt albumet Midvintervaka (2012) i samarbete med vokalgruppen Tetra. De har också skapat musik till film och teater, samarbetat med flera soloartister, gjort internationella utbytesprojekt samt en mängd liveframträdanden i radio och internationell TV.

LIVET NORD: Violinquinton (femsträngad violin) och kalimba
CAMILLA ÅSTRÖM: Dragspel och piano
DANIEL WEJDIN: Kontrabas