Joona Toivanen

Joona Toivanen

Trollbindande klanger med preparerat solopiano.

Det italienska skivbolaget CAM Jazz gav ut Joona Toivanens tredje solopianoskiva Lone Room 2016. Skivan är uppföljaren till Toivanens soloskiva Polarities (2013). Polarities var hyllad av både publik och kritikerna, och även på den nya skivan kan man höra Toivanens moderna, stiligt melodiska pianojazz. Lone Room blev nominerad till finsk Grammis 2017.

Den internationellt erkända jazzpianisten Joona Toivanen (f. 1981) har blivit känd för sin trio, som har publicerat material och turnerat i snart tjugo års tid. Förutom pianisten Toivanen består trion av trummisen Olavi Louhivuori och kontrabasisten Tapani Toivanen, och trion har hittills gett ut fem album. Toivanen bor numera utanför Göteborg och jobbar bland annat med det nordiska musik- och dokumentärkonceptet Jazz & Fly Fishing.

I kompositionerna och Toivanens pianospel på Lone Room kombineras det nordiska vemodet med lyriska, starka melodilinjer. Skivan består av åtta låtar varav vissa är mer genomkomponerade och andra lämnar plats för friare improvisation. Kompositionerna bildar långa former som kännetecknas av stark närvaro och musikens riktning. ”Det handlar inte om friimprovisation, utan låtarna har vissa ramar och strukturer som ger riktning åt improvisationen”, säger Toivanen om sitt nya album. Medan Toivanen jobbade med preparerat piano och olika lager och pålägg på den första solopianoskivan, består Lone Room av ytterligare nya sätt av att preparera flygeln, men även av mer organiskt och renare jazzpianospel, den här gången utan pålägg.