Joni Mitchell – En Hyllning

Joni Mitchell – En Hyllning

En varm och lyrisk hyllning till ikonen Joni Mitchell.

Året var 1968 då Joni Mitchell släppte sin debutskiva ”Song to a seagull”. Resten står skrivet i musikhistorien där Joni har en helt unik roll med sina känslosamma texter och vindlande melodier. Hon är en förebild för många som en av historiens starkaste låtskrivare, sångare, musiker och textförfattare.

2019 träffades göteborgsmusikerna Erik Björksten och Sofia Mono och började spela Joni Mitchells låtar tillsammans. De ville spela dem så noga och vördnadsfullt som det bara går. Gå in i låtarna och inspelningarna på djupet och försöka fånga varenda nyans på ett personligt sätt, men samtidigt hitta essensen i musiken och nörda ner sig i olika gitarrstämningar, tempon och fraseringar.
Duon har haft som mål att presentera låtarna så originaltroget inspelningarna som möjligt, sånär som om Joni Mitchell själv skulle spelat dem. Reportoaren är varierande och växer ständigt med nya guldkorn från Joni Mitchells låtskatt, men består framförallt av Mitchells tidigare material. Under konserten berättar de kort om Joni Mitchell och repertoaren de framför men mestadels låter duon musiken tala för sig själv.

Ord i press:
”Huvudakten bestod av spelning som handlade om att reproducera en repertoar av Mitchell-kompositioner. De som på ett magiskt och förtjusande sätt fixade detta var multiinstrumentalisten och sångerskan Sofia Mono i par med lyhörde duktige gitarristen Erik Björksten. Lät förbluffande likt originalen med Monos klockrena röst som grädde på moset.”
/Kulturbloggen

”Duon Sofia Mono och Erik Björksten framförde ett urval av Joni Mitchells låtar, framförda så originaltroget det bara går. Låtar som Both sides now, Big yellow taxi och California fick liv och gav kropp åt kvällens tema på bästa tänkbara vis.”
/Lira Musikmagasin

Sofia Mono: Sång, munspel, dulcimer
Erik Björksten: Gitarrer, lapsteel