Johanna Lillvik

EnglishSwedish
Johanna Lillvik

Teatralisk sång ramas in av sirliga pianoslingor, ösiga trummor och en sjungande bas.

Johanna Lillvik 

I januari 2017 släpptes Johanna Lillviks första, officiella EP på det Boråsbaserade skivbolaget Paraply Records. Lovorden har haglat från recensenter, men musiken Johanna skriver har även framkallat en viss förvirring. Den går nämligen inte att placera i ett speciellt fack! Där finns influenser av rock, pop, jazz och folkmusik och musiken har en tendens att hela tiden överraska och få lyssnaren ur balans. Johannas främsta kännetecken är hennes skicklighet som sångerska, hennes scennärvaro och hennes låtar som framförs på piano, ensam eller med sina medmusiker.

Johanna är född och uppvuxen i Dalsjöfors, men numera bosatt i Borås. Hon har studerat folkmusik, arbetat som sångerska på Cirque du Soleil och innehar en kandidat i Världsmusik. 2018 var hon sällskapet Gamla Boråsares kulturstipendiat och hon är även aktiv som sångerska i jazz- och bluesbandet Blues Escape. Tillsammans med dem släppte hon en internationellt bejublad EP i Maj 2020 vid namn Blues Escape featuring Johanna Lillvik.

”The coolest scandi-boogie-woogie-jazz-blues you´ll ever hear”. – Cery Matthews ”The Blues Show” on BBC

”Ibland dyker det upp en artist man aldrig har hört förut, som har det där lilla extra och udda, det som gör att hon står ut från mängden, hon som är orsak till att man lyssnar igenom tusentals nya plattor per år. Johanna Lillvik är en sådan egensinnig artist. Hennes nya EP ger mig samma bastanta kickar som när jag först hörde Frida Hyvönen, Laleh eller Jenny Wilson.” ~
Robban Ryttman, Zero Magazine

Johanna Lillvik: sång, piano
Anders Wall: trumpet
Kim Gunneriusson: trummor
Joakim Saarenpaa: elbas

 

Johanna Lillvik & The Christmas Holiday Band

Som en värmande filt och en rykande kopp varm choklad efter en skridskofärd på isen – ja, så omfamnas publiken av musiken som spelas av Johanna Lillvik & The Christmas Holiday Band. Med bländande sång och lekfullt komp sprider den här gruppen julstämning med sina tolkningar ur The Real American Christmas Songbook. En känsla av glädje och gemenskap väcks till liv precis som när den amerikanska jazzmusiken strömmade ur gamla tv-apparater och grammofonspelare.

Tidlösa klassiker blandas med kända och okända julsånger både på svenska och engelska. Ett knippe soul, ett stänk av blues, en skopa jazz, ett fång av traditionella svenska julsånger skapar tillsammans ett musikaliskt julbord där det finns något för alla smaker. Ena stunden sitter man andäktigt och lyssnar, i den andra kan man knappt sitta still till de medryckande tonerna.

Johanna Lillvik från Borås har kallats allt från sångpoet till musikalisk superhjälte. Hon är sångerska och låtskriverska och rör sig lekande lätt mellan jazz, blues, folkmusik och sina egna alster. Hennes egenproducerade album ”The love hate syndrome” från 2022 beskrivs som ett musikaliskt katarsis, men i juletid så ligger fokus på att värma frusna hjärtan med sin skönsång.

När pianisten Madelene Birgenius inte utgör ena hälften av soulduon ”Log Lady” så leder hon popkörer i Göteborg och håller i taktpinnen som kapellmästare på både teatrar och cabaréer.

Janne Manninen är en av Borås mest välbevarade hemlighet när det kommer till världsartister. Denna flinka elbasist har turnerat med Robyn, Miss Li och Sofia Jannok. I denna ensemble plockar han dock fram sin något mer finstämda sida när han greppar kontrabasen.

Johan Birgenius är en av västsveriges mest flitigt anlitade jazztrummisar. Hans mångsidiga spel har rönt honom framgångar i många olika konstellationer och han turnerar året runt både nationellt och internationellt.