Houman Sebghati & Dom Fantastiska Få

Houman Sebghati & Dom Fantastiska Få

Kultförklarad och hyllad rappare, artist och föreläsare.

Houman Sebghati är rapparen som startade sin karriär i 165-kollektivet i västra Stockholm under hiphopens gyllene era i slutet av nittiotalet. Han har legendförklarats av kollegor och jämlikar och hyllats till skyarna av en och annan musikjournalist.

I mitten av 00-talet kom Houmans genombrott med skivan Reptilernas planet som gav honom massmedial framgång. Under åren har ha släppt kritikerrosade album, programlett sitt eget radioprogram på Sveriges Radio och jobbat som skådespelare på Riksteatern.

Artistsamarbeten har under åren hunnit bli många, bland annat med Petter, Kayo, Timbuktu, Linda Pira, Ison & Fille och Eric Gadd för att nämna några.

Sedan början av 2010-talet jobbar Houman som scenkonstnär och framför musikföreställningar i olika konstellationer och sammanhang, däribland samarbeten med kammarorkestrar runt om i Sverige.

En del av föreställningarna riktar sig till unga i åldrarna 14-19 och det enda i sitt slag i Sverige. En populär akt för en utmanande målgrupp.
____________________________
* Hos Per Sinding-Larsen berättar Houman hur han har jobbat med albumet Skuldsaneringen som släpptes med stöd av Statens Kulturråd. PSL konstaterar att Houman vågar vara vuxen samtidigt som man sammanfattar fyra årtionden av musikskapande. Se porträttet på SVT Play
* Duraid Al-Khamisi på Sveriges Radio P1 Kulturnytt skrev att: ”Skuldsaneringen är ett lika tekniskt fulländat album, med hög verkshöjd, som det är personligt och sårbart.” Lyssna på nyhetsinslaget på Sveriges Radio
_______________________
Houman Sebghati & Dom Fantastiska Få rör sig i ett härligt landskap av hiphop boom-bap, beats, jazz och soul.

Houman Sebghati: rap, lead.
Henning Ullén: piano, keys och loopstation.
Mathias Siroiney: sång, hype.
Jonas Liljeberg: sax, klarinett, tvärflöjt

Skolföreställningen handlar om att kämpa mot alla odds, att använda sig själv som verktyg för att uppnå sina mål och att nå sina drömmar. Föreställningen går igen om resa av mystik och kärlek, funderingar om existens, hiphop då och nu, psykisk ohälsa, föräldrar som inte förstår, och att slås ner av livet för att sedan resa sig och övervinna de svåraste hindren. Förutom rap används även monologer och berättelser för att föra fram budskapet.