Houman Sebghati & Dom Fantastiska Få

EnglishSwedish
Houman Sebghati & Dom Fantastiska Få

Kultförklarad och hyllad rappare, artist och föreläsare.

Houman Sebghati är rapparen som startade sin karriär i 165-kollektivet i västra Stockholm under hiphopens gyllene era i slutet av nittiotalet. Han har legendförklarats av kollegor och jämlikar och hyllats till skyarna av en och annan musikjournalist.

Houman har under flera års tid samarbetat med Länsmusiksorganisationer över hela landet, inklusive två samarbeten med kammarorkestrar i Kalmar och Sörmland, och han har även utbildat sig till gymnasielärare i historia. Sedan 2019 är Houman aktuell med sin turné Flykten som gick av stapeln i sex stora konserthus där han både musicerar och utbildar.
Houman erbjuder tillsammans med sina konserter, samtal och föreläsningar för lärare och tjänstemän. 2014 erhöll han lärarexamen och lärarlegitimation i historia, media, samhälle och produktion vilket gör att han utbildar och processleder vuxna efter sina konserter.

Albumet Skuldsaneringen  släpptes 2020 med stöd av Kulturrådet och var hans första fullängdare sedan det kritikerrosade Gud för en stund i Stockholm 2015. Skuldsaneringen gästas av bland annat Eric Gadd, Linda Pira och Adam Tensta. Andra samarbeten genom åren har varit Petter, Blues, Ken Ring, Timbuktu, Lilla Namo, Maja Gullstrand, Michel Dida, Albin Gromer och Ison & Fille.

Tidningen Gaffa ger albumet 5/6 läs hela recensionen här:
Hos Per Sinding-Larsen berättar Houman hur han har jobbat med albumet. PSL konstaterar att Houman vågar vara vuxen samtidigt som man sammanfattar fyra årtionden av musikskapande. Se porträttet på SVT Play:
Duraid Al-Khamisi på Sveriges Radio P1 Kulturnytt skriver: ”Skuldsaneringen är ett lika tekniskt fulländat album, med hög verkshöjd, som det är personligt och sårbart.” Lyssna på nyhetsinslaget på Sveriges Radio:
 
Att uppleva Houman live är att se honom tillsammans med bandet Dom Fantastiska Få. Med Manfred Hulebo (piano, loopstation), Mathias Siroiney (sång, hype) och Nadia Hamouchi (trumpet) rör man sig i ett härligt landskap av hiphop boom-bap, beats, jazz och soul. Vid skolföreställningar följer även den unga poeten Elelta Hiwet med.
 
Houman har även hunnit jobba på Sveriges Radio som programledare och på Riksteatern som skådespelare.

Sedan 2019 är Houman aktuell med sin turné Flykten som gick av stapeln i sex stora konserthus. Flykten ingår en handbok om interkulturella processer i den svenska skolan, som Houman själv har skrivit.

Senaste albumet Skuldsaneringen släpptes 2020 med stöd av kulturrådet och var Houman Sebghatis första fullängdare sedan det kritikerrosade Gud för en stund i Stockholm 2015. Skuldsaneringen gästades av bland annat Eric Gadd, Linda Pira och Adam Tensta.

Houman Sebghatis album: https://www.discogs.com/artist/2252967-Houman-Sebghati

Houman Sebghati: rap, lead.
Manfred Hulebo: piano, keys och loopstation.
Mathias Siroiney: sång, hype.
Nadia Hamouchi: trumpet.
Elelta Hiwet: spoken word (gästar främst föreställningar för ungdomar).