Håkan Lewin

EnglishSwedish
Håkan Lewin

Håkan Lewin har som jazzsaxofonist turnerat i stora delar av världen, från Kalifornien i väster till Sibirien i öster.

Jazzsaxofonisten Håkan Lewin är en starkt bidragande faktor till det faktum att atmosfären från de legendariska dansställena Bal Palais och Strömsborg nu återuppstår tillsammans med Gugge Hedrénius mytomspunna och bluesmättade jazzmusik!

Håkan spelade själv med Gugge Hedrénius Big Blues Band till och från med början på 70-talet och fram till Hedrénius död 2009. Strax innan han dog anförtrodde Hedrénius Håkan den mapp som innehöll hans musikaliska arv – hans arrangemang. Under de tio år som gått har Håkan inte gjort någonting med mappen – förrän nu.

På Brewhouse kommer Håkan, som kapellmästare i det för ändamålet bildade åttamannabandet Blues and Swing Crew, att framföra delar av mappens innehåll under utvalda söndagar. På Brewhouse Ballroom kommer det att finnas plats för alla – oavsett om man vill sitta och beställa in mat, hänga i baren eller dansa till den fantastiska musiken som om det inte fanns någon morgondag. Precis som det gjorde på Bal Palais., Strömsborg och klubbarna i New York, där Hadrénius hämtade inspirationen till sin bluesmättade jazz.

Håkans saxofonspel kan idag också höras i tre andra, fasta grupper: The Storyteller (tillsammans med pianisten Tommy Kotter); Lewin & Landgren Duo (med organisten Johannes Landgren); samt Made in Gothenburg (tillsammans med Tommy Kotter, basisten Yasuhito Mori och trumslagaren Jon-Erik Björänge).

Håkan och konsertorganisten Johannes Landgren, har med sin musik rönt stora framgångar i Europa och USA. Bl.a. var duon 2004 engagerad att spela en konsert på Martin Luther King Day i St. Peters Church på Manhattan, New York. Vidare, förutom konsertverksamheten i Sverige, har många turnéer genomförts över hela Europa. Duon har även vid fem tillfällen deltagit i festivalen ”Jazz and Pipe Organ” i Tjeljabinsk, Ryssland. År 2005 var Håkan och Johannes med och grundade föreningen Music Against Violence.

2007 erhöll Håkan Christer Boustedt stipendiet, ett av de mest prestigefyllda priserna för jazzmusiker i Sverige.

År 2013-2014 genomförde Håkan inom ramen för föreningen Music Against Violence projektet ”Gaza Singing for Peace”. Detta projekt var ett samarbetsprojekt mellan MAV och den palestinska organisationen SYF (Save Youth Future) i Gaza. Projektet var finansierat av Folke Bernadotte Akademin och hade som mål att med musik framföra ett budskap om medmänsklighet, samexistens och fred.

Han spelade under många år leadsaxofon i Sandvik Big Band samt i det legendariska Gugge Hedrénius Big Blues Band.1987 var Håkan Sveriges representant i European Radiounion Orchestra. Orkestern var detta år förlagd i Amiens, Frankrike. Han har även vid ett flertal tillfällen medverkat i Svenska Radiojazzgruppen.