Groupa

Groupa

Med sin helt unika form av samtida nordisk folkmusik räknas Groupa till en av genrens absoluta supergrupper sedan 80-talet.

Alltsedan starten 1981 har Groupa spelat sin egen variant av modern folkmusik och i likhet med andra grupper, som det nu insomnade bandet Filarfolket, legat i förtruppen för den progressiva svenska folkmusikscenen. Deras blandning av äldre traditionella melodier tillsammans med fria improviserade inslag och fantasifull instrumentation har påverkat en hel generation av musiker.

Redan från början blev Groupa ett populärt live-band och har turnerat runt Sverige, Skandinavien, Europa, Indien, Kanada och USA, samt spelat på många av de ledande festivalerna. Groupa har erhållit flera fina priser, bland annat två Grammis, för skivorna Månskratt och Imeland.

Gruppens medlemmar är tongivande och välkända namn på folkmusikscenen, med såväl soloprojekt som medverkan i flera andra grupper.

Med kärleksfullt hantverkskunnande kring den nordiska traditionen ger Groupa med sin musik en bild av dåtida traditioner, nutida infall, framtida möjligheter; bygger den kring hallingar, valser, visor med både traditionella och nyskrivna texter, gamla och nygjorda polskor med ett rytmiskt driv och blåtoner som sammantaget ger denna grupps musik dess säregna klangfärg.

Mats Edén – viola d’amore, fiol, viola, hardingfela, durspel

Jonas Simonson – tvärflöjt, altflöjt, sälgflöjt, pipor

Terje Isungset – trummor, slagverk, mungiga