Frödingkvartetten

EnglishSwedish
Frödingkvartetten

Mannen från månen- en tillvarons utlänning. En musikdramatisk föreställning om Gustaf Frödings märkliga liv och författarskap.

Gustaf Fröding är ständigt aktuell.

Nationalskald, folklig diktare, modernistisk poet – han når fram till oss genom århundraden.

I slutet av 1960-talet fick hans ord musikaliska vingar av Sven-Ingvars, på 70-talet av Torgny Björk och nu på 2010-talet av popgruppen Mando Diao. ” Strövtåg i hembygden” blev en av Sveriges nya ”nationalsånger” och ett starkt intresse väcktes igen för den värmländske författaren.

Vad Frödingkvartetten nu gör är att iscensätta och levandegöra Gustafs liv med dels nyskriven musik och dels några av de mest kända tonsättningarna i föreställningen ” Mannen från månen”.

Och succén har varit given: Fullsatta salonger och stående ovationer.

På Göteborgs Stadsteater, hösten 2018, spelades 5 föreställningar för utsålda hus och många menade att det var något av det bästa som visats på Lunchteatern genom åren. Samtidigt gavs också CD:n Mannen från Månen ut.

Turnéer i västra Sverige har rönt stora framgångar i bland annat Vänersborg, Sunne, Säffle, Ulricehamn, Lysekil, Munkedal, Alingsås, Lerum och Göteborg. Fantastisk upplevelse för både publik och artister blev det 2016 att medverka på Frödingdagarna på Alsters herrgård, Frödings minnesgård och där föreställningen också spelades sommaren 2019.

2019 belönades gruppen med Gustaf Fröding-sällskapets hedersmedalj och diplom med motiveringen, ”för att de [Frödingkvartetten] med stor lyhördhet och musikalitet vidareutvecklat vistraditionen kring skaldens diktning genom sin visjazzinriktning.”