Fia Ekberg

EnglishSwedish
Fia Ekberg

Finstämd, rytmisk folk/pop/country med texter som stillsamt kryper under skinnet och berör.

Singer/songwriter från Göteborg, med rötter i Småland, sjunger berättelser ur vardagen om tillvarons stora frågor och små detaljer.

Fias musikaliska resa har tagit många turer… Den började med uppväxten i småländska Bottnaryd där hon redan som femåring fick sin första gitarr, började spela och gick runt hos grannarna och trubadurade.  Senare valde hon att satsa på en karriär som musikalartist, utbildade sig på Balettakademien, Göteborg och The London Studio Centre. och deltog i produktioner på bl.a. Oscarsteatern i Stockholm, Östgötateatern i Norrköping och the Mercury Theatre, Colchester, England. Under åren i England började Sofia på allvar att skriva sånger och framträda på Londons öppna scener. Hon jobbade som studiosångerska och var också medlem i bandet Jest som spelade på gatorna. Men någonstans under resans gång förlorade Sofia sin röst, och kunde inte sjunga på många år, men under denna tysta tid tog ändå låtskrivandet ny fart, och hon jobbade hårt för att hitta en väg tillbaka till sin röst.

2013 kom debut-EP:n All the Small Details producerad tillsammans med Patrick Rydman och Henrik Cederblom (Inspelad på Studio Epidemin, Göteborg) och sedan dess har hon rest runt med sin musik. Hon har bland annat spelat på Visbyfestivalen, Sunne Visfestival, Pustervik, Stockholms visfestival, Copenhagen Songwriter Festival, Jarmusch Club i Caserta, Neapel och Arctic Sounds festival: Grönland. Hon har turnerat i Danmark, Tyskland Irland och varit två gånger  i USA. Sommaren 2017 gjorde hon en soloturné med tåg från Portland till  Los Angeles.

Förutom soloprojektet spelar Fia med trion My Quiet Companion. Hon var också en del av projektet: Gå vidare – En vandringsturné 2019 (med vissångerskorna Anna Döbling, Anna Wirsén och Lolita Ray) och har spelat musikteater för barn (produktionen Stora Lilla med musikteatergruppen Jag är här nu). Hon samarbetar även med ett antal låtskrivare kontinuerligt i olika co-writingprojekt.

När Fia inte spelar själv, driver hon singer/songwriterlinjen på Löftadalens folkhögskola i  Åsa, Halland, Är gästlärare på olika kurser (ex. HSM Göteborg, Hidden Creek Song-writning Camp, Oregon) samt håller kurser i privat regi.