Fia Ekberg

EnglishSwedish
Fia Ekberg

Visor i popskrud: nakna texter, sväng och vemod

Fia Ekberg Från Göteborg, med rötter i Småland är musikalartisten som sadlade om till låtskrivare och vispoet.  Debut EP’n med eget material – All the Small Details kom 2013,  och med den i bagaget har hon rest runt och spelat i Sverige, USA, Danmark, Tyskland, England, Irland och Grönland . Sommaren 2017 gjorde hon en soloturné med tåg från Portland till  Los Angeles.

Just nu är Fia aktuell med  Bangatan – hennes första fullängdsplatta, helt på svenska
(Kakafon Records).  Skivan belönades med manifestpriset för Årets visa 2022.
Det är sånger om att älska, åldras och att finnas till. Om att våga leta efter kärleken igen, en andra, tredje gång. Om att vilja leva så att en går sönder innan det tar slut. Om föräldraskap, och maktlöshet. Om att vara så arg att en vill slåss. Och att längta efter tillhörighet och försoning.

Våren 2023 har Fia premiär på konsertföreställningen: Vackrare nu- en bekännelse , som baseras på sångerna  från samma skiva, samt Fias personliga mitt-i-livet-betraktelser.
Värme, skratt och gråt. En kärleksfull tankeväckande hyllning till att bli äldre, klokare och vackrare.

Fia rör sig fritt- med sin gitarr mellan läcker pop och hjärtskärande visor med inslag av blues, spoken word och cabaret. Vardagsrealism och storslagen längtan får falla fritt tillsammans.

 

Sagt om Fias musik:
”Med personliga texter och egensinniga melodier bjuder årets vis-skiva på en både ämnesmässig och musikalisk bredd. Rösten, som skimrar av värme och vemod, bär fram den röda tråden av uppriktighet som går igen i alla visor på skivan.” ( manifestjuryn)

”Fia Ekberg har ett personligt uttryck som man inte ofta hör hos en debutant. En magnifik debut är det ”

( Lars Svensson , Rootsy, 2021)

 ”Ett album som växer för varje lyssning med musik och sång fin och närmast lekfull samverkan” ( Hans Bloom, Dala-demokraten, 2021)

Förutom soloprojektet spelar Fia med trion My Quiet Companion Hon var också en del av projektet: Gå vidare – En vandringsturné 2019 (med vissångerskorna Anna Döbling, Anna Wirsén och Lolita Ray) och har spelat musikteater för barn (produktionen Stora Lilla med musikteatergruppen Jag är här nu). Hon samarbetar även med ett antal låtskrivare kontinuerligt i olika co-writingprojekt.

När Fia inte spelar själv, driver hon singer/songwriterlinjen på Löftadalens folkhögskola i  Åsa, Halland, Är gästlärare på olika kurser (ex. HSM Göteborg, Hidden Creek Song-writing Camp, Oregon) samt håller kurser i privat regi.

 

 

 

.