De Vandrande Kvinterna

EnglishSwedish
De Vandrande Kvinterna

Medeltidsensemble med repertoar från både öst & väst och i tidstypiska dräkter.

De Vandrande Kvinterna är sex sångare och musiker som samlats kring intresset för den färgstarka och fascinerande musiken under Europas medeltid.

Vid tiden för folkvandringen och expansionen från Orienten förs ny musik med nya instrument in över Balkan och Iberiska halvön. Morer, araber, romer, sefardiska judar och många fler följer i krigens släptåg. Med dem kommer nya influenser och konstnärliga uttryck; en musikalisk urkraft byggd på mångtusenårig tradition möter den gregorianska sången. Hos riddare och furstar i berggrå borgar tänds ett nytt ljus av ekot från dessa sånger och i stället för vapenskrammel och fylleri helgas de höviska idealen i kärleksvisor och ballader.

Bland pilgrimer och allmoge sprids musiken och på marknadsplatser kring de centrala vallfärdsklostren hörs toner från luta, fiddla, skalmeja och slagverk. Munkarna tar intryck och färgar bönesången med dessa nya rytmer och stämmor.

Att återskapa klanger från denna tid är gruppens främsta mål. I den medeltida musikens enkelhet och vackra texter bor en hänförande kraft som föds på nytt var gång den framförs.

De Vandrande Kvinterna har stor erfarenhet av vitt skilda sammanhang och erbjuder olika program; för kyrkokonserter, marknadsspelningar, middagar och fester. Sångerna framförs på tidstrogna arabiska och medeltida instrument och musiken kryddas med orientaliska rytmer och klanger.

Gruppen gör också ett sceniskt pilgrimsspel tillsammans med kammarkören Mikaeli Sångare.

AKTUELLT

De Vandrande Kvinterna spelar musik under en ”Familjeeftermiddag med medeltidstema i Bergum församling” lördagen den 22 september kl 17.00 i Församlingshemmet i Olofstorp