Aurelia Dey & The Neighbours

EnglishSwedish
Aurelia Dey & The Neighbours

En feministisk konsert med afrokaribisk musik och dans

Aurelia Dey är en feministisk afropop/dancehall-artist och en frisk vind av musikaliskt yttrande som Sverige saknar motsvarighet till. Hon använder musiken som verktyg i den afropéiska rörelsen. Det unika med Aurelia Dey är hennes sound och hennes mångfald. Hon är en artist som både toastar/rappar, sjunger, dansar och producerar – en Sveriges Missy Elliot! I Göteborg driver hon dessutom dansskolan The Dancehall College.

Aurelia Dey är äntligen tillbaka med full kraft! Hennes hyllade debutalbum Gyllene Tider släpptes i april 2015. Skivan blev nominerad i kategorin Årets rytm på Manifestgalan 2016 och flera av hennes singlar roterar på P3. Senare samma sommar åkte hon på KWAII-turnén i Zimbabwe och Sydafrika.

Innan debutskivan kallades Aurelia för Miss Relli, en ganska renodlad, oslipad, dancehall artist som toastade på patois. Aurelias comeback talar om att hon hittat hem igen. Hon har hittat tillbaka till rötterna och ”Back to my roots” är även hennes nya motto och har inspirerat både hennes musikaliska och grafiska uttryck. Afrokaribiska rytmer som blandas med nordiska tongångar. Dancehall och afrobeats på svenska! Våren 2017 släppte Aurelia EP’n Alpha Vol. 1, första EP-kapitlet i en serie i två delar, producerad av André Roots och Melisha Linell. Kort därefter medverkade hon på SVT’s ”Gomorron Sverige” program i en 10 min lång intervju med Per Sinding Larsen. Året 2017 avslutades med en turné i Ghana med nio pondusfyllda kvinnor; hennes band The Vibe och dansare Alpha Crew. Senare 2018 kommer en dokumentär om resan.

Live

Under den 21-gigs flitiga sommarturnén 2017 backades hon av dansare från några av Sveriges största dancehall dansgrupper Laces samt bandet The Vibe. ”Alpha” turnén har producerats som något extraordinärt och explosivt i dancehall och afrobeatsens anda och gungar bombastiskt på Sveriges scener.

Aurelia gör även Skapande Skola projekt:
Kulturkatalogen Väst