Sångensemblen Amanda

EnglishSwedish
Sångensemblen Amanda

Kör med flera succéföreställningar bakom sig.

Sångensemblen Amanda bildades i Göteborg 1981 och består av en samling musiker, skådespelare, läkare, lärare och systemanalytiker samt en och annan konstnär som kör taxi och en stickbloggare. Kören har blivit ett begrepp i musikvärlden och en favorit för den stora publiken med sina sceniska och omstörtande föreställningar. Kanske beror det på gruppens starka önskan om att beröra och beröras i de möten som musiken skapar.

Amanda jobbar inte som en traditionell kör, inte som en orkester, inte som en dansgrupp och inte som ett teatersällskap. Däremot kan man säga att gruppen rör sig ganska friskt mellan alla dessa uttrycksformer. En stor del av materialet produceras av medlemmar i ensemblen, men man plockar också upp andras musik och texter och ger dem ny tolkning. Repertoaren innehåller bland annat rock- och poplåtar, folkmusik från hela världen, klassisk konstmusik, visor och slagdängor. Med sin unika scennärvaro och sin orädda och nyfikna mix av toner, ord och rörelse finner Amanda ständigt ny publik.

Otaliga resor, workshops, samarbeten och musikaliska möten har det blivit. Och efter snart 40 år lyckas Amanda med konststycket att hålla ihop och framförallt fortsätta utvecklas. Den brokiga skaran körmedlemmar och deras skiftande influenser har skapat en unik konstnärlig spänning som utmanar och utvecklar gränserna för vad körsång kan vara.