EnglishSwedish

I dag bekräftade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de aviserade förändringarna från och med den 1 juli verkligen kommer att träda i kraft då.

Från och med 1 juli gäller därmed:

Deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar
Inomhusarrangemang: upp till 50 deltagare.
Inomhusarrangemang med anvisade sittplatser: max 300 deltagare.
Arrangemang utomhus: max 600 deltagare.
Arrangemang utomhus med anvisade sittplatser: max 3000 deltagare.

Tabell från Folkhälsomyndigheten.

Om man har möjlighet att dela upp lokalen/området/utrymmet i sektioner som är tillräckligt stora för att deltagarna ska kunna hålla smittsäkert avstånd inom dessa gäller ovan nämnda deltagartak istället varje sektion.
Varje sektion behöver ha separata in- och utgångar samt tillgång till egna servicefaciliteter – exempelvis toaletter och serveringsställen.

Den maximala storleken för ett sällskap utökas från fyra till åtta personer. Sällskap ska sitta ner och kunna hålla avstånd, såväl utomhus som inomhus.

Regler som avser serveringsställens öppettider tas bort.

Det tillåtna deltagartaket i lokaler, utrymmen och områden som hyrs ut till privata sammankomster höjs till 50 personer.

För demonstrationer utomhus tillåts nu upp till 1800 deltagare.

För motionslopp och liknande idrottstävlingar utomhus görs justeringar som innebär att deltagartaket enbart gäller i start- och målområdet. Bestämmelsen gäller även för idrottstävlingar med bansträckning som genomförs på väg, på eller i vatten eller i skog och mark. Samtidigt höjs deltagartaket till 900 idrottsutövare.