EnglishSwedish

MCV svarar på frågor titt som tätt. Härom dagen inkom denna relevanta fråga. Här kan du läsa vårt svar. Något att tillägga? Det är fritt fram att komplettera i kommentarsfältet <3

Om digital distribution: Jag undrar om ni kan hjälpa mig med hur sjutton man gör för att publicera musik/skivor på t ex Spotify? Det känns som en djungel!

Ett första steg är att försöka få en ”riktigt” distributionsavtal som även inkluderar digital sådan. Dvs. ett avtal med någon av de större distributionsbolagen, till exempel:

Border som ju dessutom sitter i Göteborg, https://www.bordermusic.eu

Naxos med Sverigekontor i Örebro: https://naxosdirect.se/page/kontakta-oss-3

– Även Playground kan man få avtal kring bara distribution: https://www.playgroundmusic.com/distribution

Om du inte hittar en ”all-inclusive-distribution” via något av de större bolagen, så är det en djungel J

De flesta jag pratat med använder Distrokid eller CD Baby och verkar nöjda med det.  Det finns några detaljer med hur du ska få betald för originalmusik som du själv måste lösa hos vissa tjänster, har någon sagt mig. STIM har ganska mkt info om detta.

Med risk för att göra djungeln ännu snårigare vill jag också nämna Record Union och Amuse, som är svenska tjänster för digital distribution och som jag ofta hör talas om vid sidan av CD Baby och Distrokid, och dels meddela att jag i går (210213) lyssnade på ett webbinarium där representanter för flera distributionstjänster (varav de flesta iofs arbetar företrädesvis med labels – men många även med enskilda artister) verkade vara överens om att det är bra att kontakta flera olika distributionstjänster – för att förklara vad man vill ha hjälp med få höra vad de kan erbjuda – innan man bestämmer sig.

En av grundförutsättningarna man behöver ta ställning till är huruvida man ska betala årsavgifter, engångssummor eller genom att ge distributören provision. Men det finns naturligtvis fler faktorer att fundera över.

Det här är den bästa jämförande genomgången av olika distributörer jag har lyckats hitta (men där fattas t.ex. Record Union): https://aristake.com/digital-distribution-comparison. Så jag rekommenderar att ta en titt på den om du vill fördjupa dig lite (återigen: med risk för att djungeln tätnar – men också med möjlighet till att den blir glesare och ljusnar).

Och de panelister som deltog i gårdagens webbinarium och som uppmuntrade till kontakt kom från The Orchard, CD Baby, Aloaded, Secretly Noord och Ingrooves.