Salamander


Vacker och känslofylld folkmusik ur judisk tradition, dessutom tidig musik från medeltid, renässans och barock och mycket mer!

Salamander är en trio som spelar judisk folkmusik, mestadels ur sefardisk tradition, men gruppen spelar även tidig musik från medeltid, renässans och barock i folkmusikalisk tappning. Ibland slinker även andra typer av folkmusik med, exempelvis rebetikavisor och folkvisor från Italien och Brittiska öarna.

Gruppen grundades år 2010 och har sedan dess uppträtt på allt från intima caféscener och kulturhus till kyrkor, muséer och festivaler. Debutalbumet från 2014 fick entusiastiska recensioner, och likaså gruppens andra album "Como La Rosa" som utgavs i maj 2018. Det senare har fått stor massmedial uppmärksamhet och har spelats på radio i bland annat USA, Latinamerika, Grekland, och Tyskland.

Salamander bedriver ett omfattande samarbete med den judiska församlingen i Göteborg, och "Como La Rosa" finansierades i sin helhet genom ett bidrag från Katz judiska kulturfond. För närvarande planeras en Spanienturné som ska äga rum på hösten 2020.

Salamandern, som gett namn till gruppen, är i antika och medeltida symbolvärldar och mysterietraditioner en eldande – en av de fyra elementarandarna. Salamandern är bland annat sinnebilden för modet och dådkraften som betvingar smärtans eld.

Marita Johansson: sång, gitarr, tamburin
Jonas Liljeström: fiol, ghatam, sång
Emil Pernblad: irländsk bouzouki, gitarr

Video