Salamander


Musik genom tid och rum. Tidig musik från medeltid, renässans och barock – folkmusik från Europa, Medelhavet och Centralasien.

Salamander är en göteborgsbaserad trio som spelar en blandning av tidig musik och folkmusik från olika delar av världen. Repertoaren sträcker sig från medeltida pilgrimsvisor och dansmelodier från renässans och barock till sånger från de centralasiatiska tatarernas och de sefardiska och ashkenaziska judarnas tradition, samt folkvisor från Grekland, Italien, Ryssland och Brittiska öarna och mer därtill.

Arrangemangen utgörs av egna tolkningar som musikerna improviserat fram, och i synnerhet medeltidsmusiken och 1600-talsdanserna efter bland andra Henry Purcell och John Playford spelas i en stil som präglas av nordisk och brittisk folkmusik snarare än av konventionell klassisk musik.

Salamandern, som gett namn till gruppen, är i antika och medeltida symbolvärldar och mysterietraditioner en eldande – en av de fyra elementarandarna. Salamandern är bland annat sinnebilden för modet och dådkraften som betvingar smärtans eld.

Under hösten 2014 mottog Salamander ett större stipendium från Katz judiska kulturfond. Pengarna är avsedda att användas till inspelningen av gruppens andra skivalbum som påbörjas under våren 2015.

Marita Johansson (sång och gitarr) har sjungit folkvisor i flera år, jämte romska sånger från Ryssland och Östeuropa även sånger ur bland annat judisk och grekisk folkvisetradition. Marita har studerat musik och sång privat och även för låttolkningens skull tillägnat sig flera olika språk, förutom romanes och ryska.

Jonas Liljeström (fiol, ghatam och sång) började spela fiol på hel- och halvprofessionell nivå år 1990. Han har deltagit i grupper med vitt skilda inriktningar under årens lopp och behärskar ett stort antal olika stilar, bland annat nordisk, brittisk och irländsk folkmusik, jazz, blues, bluegrass, klezmer och olika sorters östeuropeisk folkmusik.

Kristofer Yffén (dragspel, mandolin, bouzouki, flöjt och sång) är en multiinstrumentalist som behärskar ett stort antal folkmusiktraditioner. Kristofer har gått folk- och världsmusiklinjen på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.

Musik på biblioteket 2017-2018

Följ med på en musikalisk resa genom tid och rum och med Salamander. Färden går från antiken till 1800-talet, från Centralasien i öst till Brittiska öarna i väst, från Sverige i norr till Grekland i söder.

Gruppmedlemmar

Marita Johansson: sång, gitarr
Jonas Liljeström: fiol, ghatam, sång
Kristofer Yffén: dragspel, bouzouki, mandolin, flöjt, sång

Video