On y va Ensemble


Pianotrio med rötterna i den klassiska musiken, men hjärtat hos tangon och huvudet uppe bland molnen…

On y va Ensemble är trion som fann ett fritt spelrum och en paus från den västerländska konstmusikens regler i Astor Piazzollas tango nuevo.

Klassiskt utbildade och med en kärlek för det sceniska har gruppen under loppet av 10 år utvecklat ett eget förhållningssätt och sound. Det är brett, stort och levande. Ett intensivt samspel i okonventionella arrangemang och ständig utveckling.

Ensemblen närmar sig alltid musiken med frågorna: vad vill vi berätta här och hur?

On y va Ensemble har skapat flera konsertprogram där de blandar tango nuevo med klassisk musik, text och improvisationer. För sitt konstnärliga och sceniska arbete har de tilldelats bidrag från Längmanska kulturfonden samt Helge Ax:son Johnsons stiftelse (2014, 2016). De fick även IRIS-stipendiet 2016.

Aktuella program:
Concert Salade!
On y va Ensemble firar 10 år med att blåsa liv i den legendariska Nadia Boulangers konsertkoncept ”Concert Salade”. Det kan bäst beskrivas som en respektlös blandning av stilar och epoker, allt efter ensemblens egna tycke och smak för tillfället.
En dagens sallad, tack!

Musik av: Lili Boulanger, Yann Tiersen, Astor Piazzolla, Jean Sibelius m.fl.

Kärlekens stad
Följ med oss på en musikalisk verklighetsflykt till drömmarnas Paris; romantikens och ljusets stad där allt kan hända! På de myllrande gatorna trängs gatumusikanter och försäljare, men också vilsna konstnärssjälar på jakt efter sig själva.

Vad har en tangokung, en trasig sparv och en ensam servitris gemensamt?
Klassisk kammarmusik för pianotrio ställs bredvid Astor Piazzollas tidiga tangoverk och den magiska musiken ur storfilmen ”Amelie från Montmarte”. Dessutom hörs flera av Edith Piafs örhängen i nya lekfulla arrangemang där leksakspiano och melodikor samsas med de traditionella instrumenten.

Sibelius dansar tango
I en hyllning till Jean Sibelius har vi skapat en fiktiv karaktär inspirerad av verklighetens Jean och placerat honom i vårt musikaliska landskap av argentinsk tango.
I en sagoskog av virvlande vals, sjungande träd, svanar och vattendroppar får Sibelius tankar sväva fritt.

Vi får ta del av kompositörens funderingar genom åldrarna - kring livet, konsten och naturen. Men också självtvivlet och hybrisen - allt vävs samman i ord och musik.
Repertoaren sträcker sig från ännu opublicerade verk av den unge Jean Sibelius till välkända Valse Triste. Elena Kats-Chernins vilda svanar och Piazzollas argentinska årstider skapar kontraster och illustrerar det musikaliska landskapet.

Gruppmedlemmar

Gaianeh Pilossian: violin
Anja Strautmanis: cello
Amanda Elvin: piano