Anna Heikkinen & Längtans Kapell


Anna Heikkinen & Längtans Kapell tolkar den finska tangon, valser och polkor i ett sökande efter historia och rötter, efter en sverigefinsk identitet och ett förlorat språk.

Med finska och svenska texter, dragspel, saxofon och cello, letar vi efter vårt eget Satumaa, vårt eget Sagoland, och väver en längtans väv av toner och ord.

vi letar
vi söker
vi längtar
dit där farmorsspråket dansar på sandstranden och rösterna dyker, i det böljande blå
dit där farfarsträden blommar och tonerna leker tafatt mellan äpplen och grenar
Satumaa är vad vi längtar till
längtar bort till
längtar hem till

Med stöd från Kulturrådet, Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Folkuniversitetet, MCV och Göteborgs Sverigefinska råd hade Anna Heikkinen & Längtans Kapell, 9 maj 2019 på Göteborgs Dramatiska Teater, premiär på föreställningen Satumaa–Sagolandet. Föreställningen spelades fyra utsålda kvällar för en djupt berörd publik. Föreställningen är baserad på historien om Annas finska släkt samt finsk tango och folkmusik. Många kan spegla sig i och känna igen historien som är brännande aktuell även idag. Människor tvingas fly från krig och fattigdom och ensamma barn skickas till Sverige för att få en framtid. Precis som Annas pappa som kom som krigsbarn från Finland till Sverige.
Hösten 2019 spelades föreställningen under fem utsålda dagar på Dagens Lunchteater på Göteborgs Stadsteater. Därefter följde turnén Musik på biblioteket där en konsertversion av föreställningen spelades på fem orter i Västra Götaland. Turnén fortsätter under våren.
Regi: David Sperling Bolander
Producent: Anna Heikkinen & Längtans Kapell tillsammans med Possibilitas

www.langtanskapell.se

https://www.possibilitas.se/satumaa-sagolandet-premier

Gruppmedlemmar

Anna Heikkinen: sång, berättande
Larisa Ljungkrona-Mönttinen: dragspel, sång
Ida Gillner: sopransaxofon, sång
Leonor Palazzo: cello, sång

●●● ●●● ●●● ●●● ●●● ●●● ●●● ●●●
MUSIK PÅ BIBLIOTEKET 2019/2020
●●● ●●● ●●● ●●● ●●● ●●● ●●● ●●●

Till biblioteket kommer Anna Heikkinen & Längtans Kapell med berättelser och musik ur sin nya musikföreställning Satumaa–Sagolandet. En dotter söker sina rötter. En pappa som en gång kom hit som krigsbarn. Med finsk tango och smak av äpplen från Karelen.

Video