AWILAS


Med fokus på röst och dragspel skapas egna klangvärldar. Experimentellt, oväntat och vackert med "ÅRETS NYKOMLING" på Folk- och Världsmusikgalan 2017!

Awilas musik är en lek med stort allvar. Ett intimt och utforskande poetiskt landskap som rör sig mellan visor, sånger och improvisatoriska stycken. Egna texter och kompositioner där röster och dragspel utgör kärnan och den fria improvisationen har en självklar plats.
Duon har under sina fem år tillsammans arbetat fram ett personligt och eget sound och deras musik kännetecknas av lekfullhet, stark närvaro och tätt samspel. Förutom röster och dragspel används gitarr, klockspel, loopar, kalimba, slagverk och vatten som droppar. Awilas skapar med små medel en stor ljudbild och en egen värld för de som lyssnar.

"ÅRETS NYKOMLING" 2017!
Awilas utnämndes till "Årets nykomling" på Folk- och Världsmusikgalan i Helsingborg. Juryns motivering löd:
“Folkmusik är tradition och tradition är utveckling, förändring. Att hitta nya stickspår längs gamla stigar gör folkmusiken levande. Här möts tradition och nytänkande alldeles särskilt starkt, här är en vinnare som med intrikat samspel och nyfikna sinnen ser bortom gärsgårdarna och bjuder in oss till nya upplevelser.”

DEBUTALBUM
Duon släppte sitt debutalbum i oktober 2016, inspelat och mixat av Joel Bille i Fiskebäckskil/Härlanda Fängelse och mastrat av Linus Andersson på Elementstudion. Några ord om skivan:

"Några gånger per år kommer det en svensk skiva som bara knockar mig och nästan inte går att sluta lyssna på. I våras var det Bazar Blås bästa någonsin, "Twenty", och nu dök nya duon Awilas debutskiva "Under Awilas himmel" upp - fantastisk! Sång- och dragspelsbaserad delvis improviserad nyfolkmusik som vågar andas och ta ljuvlig tid på sig fram till sina sagolika urladdningar och handlar om svåra och innerliga sidor av människolivet."
Per Guldbrandsen producent P2-världen

“I regnet faller stjärnor är precis så vacker och stilla som titeln ger sken av. De båda kvinnorösterna svävar och väver sig samman och går omlott kring varandra i något av det vackraste jag hört på en svensk skiva i år.”
Timo Kangas, Lira musikmagasin

Awilas har setts på många olika konserter, festivaler och föreställningar, för att nämna några: Fanö Free Folk Festival (DK), Backafestivalen, Stallet i Stockholm, Kulturkalaset, Internationella Spelmansstämman och Klubb Ankaret i Göteborg, Floating Castle Festival (SLO). De har spelat på bibliotek, gallerier och skapat föreställningar i Kulturtemplet i Göteborg.

Gruppmedlemmar

Anki Wallgren: röst, gitarr, loop, kalimba, ibu
Anki är en uttrycksfull sångerska/röstkonstnär, som med stor nyfikenhet prövar på det mesta som faller henne in, oavsett om det handlar om fria improvisationer, flamenco eller svensk folkmusik.

Larisa Ljungkrona: röst, dragspel, klockspel
Larisa Ljungkrona är en dynamisk dragspelerska i vilken genre hon än ger sig in i och hennes influenser spänner över nordeuropeisk folkmusik, fri och modal improvisation liksom mer arkaisk musik. Improvisation och personligt uttryck är hennes grundpelare och hon söker hela tiden efter nya vägar att utmana sitt spel och sitt skapande.

Video