Awilas


Med fokus på röst och dragspel skapas egna klangvärldar. Experimentellt, oväntat och vackert med "årets nykomling" på Folk- och Världsmusikgalan 2017!

Awilas består av sångerskan och röstkonstnären Anki Ebonsdotter samt dragspelaren Larisa Ljungkrona-Mönttinen. Duon har sedan 2012 arbetat fram ett personligt sound, i mötet mellan folkmusikaliska influenser och fri improvisation. Musiken kännetecknas av lekfullhet, stark närvaro och tätt samspel i ett utforskande och poetiskt landskap. Förutom röster och dragspel används gitarr, klockspel, loopar, kalimba och slagverk. Awilas skapar med små medel en stor ljudbild och en egen värld för sin publik.

●●● ●●● ●●● ●●● ●●● ●●● ●●● ●●●
MUSIK PÅ BIBLIOTEKET 2019/2020
●●● ●●● ●●● ●●● ●●● ●●● ●●● ●●●

Awilas poetiska nyfolkmusik bjuder in till ett eget rum där du kan lämna omvärlden för en stund. Röster och dragspel rör sig omlott om varandra, ord och toner berättar om livets innerligheter och svårigheter. Experimentellt, oväntat och vackert!

ÅRETS NYKOMLING 2017!
Awilas utnämndes till "Årets nykomling" på Folk- och Världsmusikgalan i Helsingborg. Juryns motivering löd:
“Folkmusik är tradition och tradition är utveckling, förändring. Att hitta nya stickspår längs gamla stigar gör folkmusiken levande. Här möts tradition och nytänkande alldeles särskilt starkt, här är en vinnare som med intrikat samspel och nyfikna sinnen ser bortom gärsgårdarna och bjuder in oss till nya upplevelser.”

DEBUTALBUM
Duon släppte sitt debutalbum i oktober 2016, inspelat och mixat av Joel Bille i Fiskebäckskil/Härlanda Fängelse och mastrat av Linus Andersson på Elementstudion. Några ord om skivan:

"Några gånger per år kommer det en svensk skiva som bara knockar mig och nästan inte går att sluta lyssna på. I våras var det Bazar Blås bästa någonsin, "Twenty", och nu dök nya duon Awilas debutskiva "Under Awilas himmel" upp - fantastisk! Sång- och dragspelsbaserad delvis improviserad nyfolkmusik som vågar andas och ta ljuvlig tid på sig fram till sina sagolika urladdningar och handlar om svåra och innerliga sidor av människolivet."
Per Guldbrandsen producent P2-världen

“I regnet faller stjärnor är precis så vacker och stilla som titeln ger sken av. De båda kvinnorösterna svävar och väver sig samman och går omlott kring varandra i något av det vackraste jag hört på en svensk skiva i år.”
Timo Kangas, Lira musikmagasin

Awilas har setts på många olika konserter, festivaler och föreställningar, för att nämna några: Fanö Free Folk Festival (DK), Backafestivalen, Stallet i Stockholm, Kulturkalaset, Internationella Spelmansstämman och Klubb Ankaret i Göteborg, Floating Castle Festival (SLO). De har spelat på bibliotek, gallerier och skapat föreställningar i Kulturtemplet i Göteborg.

Gruppmedlemmar

Medlemmar:
Anki Ebonsdotter: röst, gitarr, loop, kalimba, ibu
Anki är en uttrycksfull sångerska och röstkonstnär, som med stor nyfikenhet prövar på det mesta som faller henne in, oavsett om det handlar om fria improvisationer, flamenco eller svensk folkmusik.

Larisa Ljungkrona-Mönttinen: röst, dragspel, klockspel
Larisa är dragspelare/accordionist och artist född och verksam i Göteborg, utbildad på Världsmusikprogrammet vid Högskolan för Scen och Musik samt Sibeliusakademin i Helsingfors. Som frukten av många års målmedvetet arbete med sin musikaliska röst har Larisa bildat sig ett alldeles eget uttryck på sitt instrument, och hon rör sig fritt genom olika genrer med improvisationen ständigt närvarande.

Video