Nominerade artister 2022-2023Log Lady
startades i Göteborg hösten 2018 av sångerskan Lina Melander och pianisten Madelene Birgenius. Med stämsång, piano och synthar rör sig Log Lady inom pop, soul och americana.


Stråf
är den sjungande stråkkvartetten som erbjuder sprittande, svängiga och smäktande melodier i stråk och stämmor. Klassiskt, visa, pop, folk och världsmusik med stråkar och röster i en skön förening. Erbjuder även konsert för barn.


Vanja Modig
är en vokaltrio med en repertoar som har sin grund i den svenska folkmusiken med element och influenser från hela världen. En konsert med Vanja Modigh bjuder på visor och koraler i egna arrangemang från den svenska och nordiska folkmusiktraditionen.

Thymeshift Elektronix
kombinerar och suddar ut gränser mellan traditionella/digitala/elektroniska instrument. Trion skapar improviserad musik med influenser av rock, pop, jazz och världsmusik. Erbjuder även konsert för barn.


My Dear Companion
inspireras av den trestämmiga sångtradition som hör old-time country och amerikansk bluegrass till, och inspireras av artister som Dolly Parton, Carter Family och Emmylou Harris. Sången har fullt fokus, där den får lov att vara ömsom en mjuk, varm smekning, ömsom ett knytnävslag rakt i hjärtat.

Pop-Up Schubert - Möt en knasig pianist och en äkta operasångerska som med en sång av Franz Schubert leder gruppen i ett lekfullt musikalisk äventyr. Publiken ger 1800-tals-poesin en makeover och i hatten finns verktyg för att prova på den aleatoriska kompositionskonsten. Det blir en härlig skrattfest som vi tillsammans spelar, lyssnar, sjunger och dansar oss igenom. Erbjuder konsert för barn men programmet passar även vuxna.


Thillini & Erik
blandar genrer och sound med stora penseldrag. Med egetskrivet material täcker duon allt mellan blues, pop, folk och ambienta ljudlandskap – trots sin minimala sättning.

Tzeitel har med åren etablerat sig som en av Sveriges främsta klezmergrupper med hundratals stämningsfulla konserter på svenska och nordiska scener. Med sin starka scennärvaro och personliga tilltal fångar de varje publik.

Vier Brillen är Hisingens Nationalorkester(!) och både spelar och sjunger glada, svängiga, roliga, spektakulära, egenskrivna, underfundiga visor med gott humör.

Fia Ekberg är en singer/songwriter från Göteborg som spelar finstämd, rytmisk folk/pop/country med texter som stillsamt kryper under skinnet och berör. Hon uppträder i duoformat tillsammans med Patrick Rydman på gitarr.


Eriksson/Myhr/Malmström
är en svensk/norsk trio som spelar nykomponerad folkmusik på gitarr, hardingfela och klarinett/basklarinett. Med inslag av improvisation och stämföring baserad på tekniker lånade från kontrapunkt har trion hittat fram till ett spännande musikaliskt uttryck

Syrsan är en trio som med sång, gitarrer och slagverk bjuder på en visblandning med inspiration och influenser av såväl svensk folkmusik som musik från latinamerika och västafrika. Musik som är enkel, innerlig och berör på djupet.

Pireus spelar grekisk folkmusik från både fastlandet och öarna men främst rebetika. Musikstilen rebetika är en grekisk motsvarighet till blues, flamenco, fado eller tango. En slags storstadsmusik, inåtvänd och problemfylld, skild från landsbygdens ljusa beskrivningar av naturen och det dagliga livet.

Lina Nyberg är en av Sveriges främsta jazzsångerskor och kompositörer. Hon debuterade 1993 med duoalbumet ”Close” med pianisten Esbjörn Svensson och har sedan dess turnerat världen över med olika ensembler. Hennes projekt Anniverse innehåller nyskrivna jazzsånger om årets månader och spelas tillsammans med gitarrist och basist.

Frödingkvartetten erbjuder en musikdramatisk föreställning om Gustaf Frödings märkliga liv och författarskap. "Mannen från månen- en tillvarons utlänning".