Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

New Tide Orquesta, releasekonsert på Skeppet (Göteborg)

2022-12-13 kl 19:00 - 23:00

200kr

Stigletande veteraner förhåller sig ambivalent till upprepningar

Nya skivan Mönster Outside med New Tide Orquesta är ute den 28 oktober

Hyllade New Tide Orquesta har sedan ett kvartssekel stötts och blötts på turnéer i hela världen. De har gjort musik till filmer, TV-serier, teatrar och dansföreställningar. Nu kommer deras nionde skiva, Mönster Outside. Om att inte passa in, eller att vilja slingra sig ur.

Med kompositören Per Störby Jutbring i täten, har New Tide Orquesta, på hittills åtta album och ett otal internationella turnéer, utvecklat en helt unik spelstil; en egensinnig blandning av modern kammarmusik, nuevo tango, minimalism och fri improvisation. Som ständiga outsiders känner de sig lika hemma i en konserthall i Peking eller i oktoberpalatset i Kyiv som på en tangoklubb i Buenos Aires eller en jazzklubb i Istanbul.

Och det är just outsider-rollen som dissikeras på nya skivan Mönster Outside. Under ett antal år jobbade orkestern tillsammans med den amerikanska koreografen Sidra Bell och hennes danskompani. Resultatet blev enföreställning som gavs i New York och New Orleans och även vid ett par tillfällen i Sverige. Titeln är en ordlek och tankemodell. Mönstret (mallen) som ett monster (utan prickar på engelska) att förhålla sig till eller slukas av. Att vara outsider, ofrivilligt eller självvalt, är endefinition som är beroende av en motpol, ett mönster, mall eller norm.

Per Störby Jutbring upphör inte att fascineras av mönster i musiken, hur små teman kan upprepas och skapa väggar av ljud i långsam förändring. Men samtidigt på ett annat plan: En vilja att göra sig fri från normer och mallar, att överraska och ställa sig vid sidan om, det har ju varit Pers och New Tide Orquestas livsluft sedan starten på 90-talet. Till exempel: Gruppen hette New Tango Orquesta ända tills publiken började förvänta sig tango, då var det dags att byta, slingra sig ur, hitta en ny väg. Kanske är det därför bandet överlevt 25års-strecket och fortfarande har en känsla av att vara precis i början av något.

Vinylen, sparsamt formgiven av konstnären Sanna Haverinen, innehåller musik både från föreställningen men också, jubileet till ära, ett par nytolkningar av gamla New Tide Orquesta-låtar.

Musiken är inspelad på Sveriges radio i Stockholm mittunder pandemin, av Johan Adling.

Per Störby Jutbring – bandoneon, syntar
Livet Nord – violinquinton
Johanna Dahl – cello
Josef Kallerdahl – kontrabas
Thomas Gustavsson – piano

Öppnar kl.18 redan.
På scen ca kl.20.00 (ev redan 19.30).

Detaljer

Datum:
2022-12-13
Tid:
19:00 - 23:00
Kostnad:
200kr
Webbplats:
https://www.skeppetgbg.se/evenemang/new-tide-orquesta-skivslapp-for-monster-outside/

Plats

SkeppetGbg
Amerikagatan 2, 41463
Göteborg, Sweden 41324 Sverige
+ Google Map
Telefon:
0708927310
Visa Plats-webbplats