New Tide Orquesta

New Tide Orquesta

(fd New Tango Orquesta)A miscellaneous mix of modern chamber music, minimalism, baroque, free improvisation, and a hint of new tango.

Med kompositören Per Störby i täten, har New Tide Orquesta, på hittills nio album och ett otal internationella turnéer, utvecklat en helt unik spelstil; en egensinnig blandning av modern kammarmusik, nuevo tango, minimalism och fri improvisation. De har genom år av turnerande, mutat in en alldeles egen plats på den internationella musikscenen. Publiken har slutit upp på konserthallar i Peking, rockklubbar i Moskva, tangoklubbar i Buenos Aires och jazzklubbar i Istanbul och på oräkneliga festivaler runtom i Norden och Europa. Deras fokuserade spelningar är något av ett akustiskt, dynamiskt och musikaliskt mästerverk man inte bör missa.

Per Störby, som är den musikaliske motorn i NTO, som kompositör och konstnärlig ledare, har utgått från kammarmusiken för att skapa den helt unika mixen av fugor, kontrapunkt, improvisation, dynamik, minimalism och barockmusik. Den allra nyaste musiken utforskar ännu mer långtgående alla möjligheter i ensemblens akustiska ljudpalett, med ännu större tonvikt på det konst- och kammarmusikaliska än tidigare. De har turnerat över hela världen, gjort konserter på allt ifrån rockklubbar i Moskva eller tangoklubbar i Buenos Aires, till jazzklubbar i Istanbul eller konserthus i Kina.

NTO är älskad av en enad kritikerkår som rosat såväl liveframträdanden som album. 2016 släppte gruppen två album, Live in Rio och Spirits: Nursery Rhymes. Live in Rio for med rasande fart upp på topplisteplats nummer 1 på Kritiker.se, med inte mindre än 5.0 i snittbetyg! Utöver dessa har de släppt ytterligare sex album: The New Tango Orquesta (1998), Part II (2000), den grammisnominerade Bestiario (2005), The Kiev Concert och Vesper (2009) samt How To Climb A Mountain (2012). Deras musik har också använts i mängder av filmer, bl a SVT-producerade Danslärarens återkomst, Sketches of Frank Gehry (Sidney Pollack) och Searching For Sugarman (Malik Bendjelloul) m.fl.; och flertalet dans- och teaterföreställningar.

Under 2016 har NTO inlett ett mäktigt och tätt samarbete med danskompaniet Sidra Bell Dance i New York. Tillsammans har de format föreställningen Mönster Outside som hade världspremiär i New Orleans i november 2016 och spelas i både USA och Sverige under 18/19.

”Årets Experimentella album: Vesper” – Manifestgalan 2011

”Årets Grupp” – Folk- och världsmusikgalan 2010