Mykorhiza

EnglishSwedish
Mykorhiza

En unik sammanslagning av tre olika musiktraditioner.

Gruppen väver sömlöst samman improvisation, västerländsk klassisk musik och Taiwanesisk folkmusik. Resultatet är ett unikt timbriskt landskap, lika djärvt som det är skört, fyllt av melankolisk skönhet. Gruppen utgörs av tre distinkta musikaliska röster med rötter i Sverige, Spanien och Taiwan. 

Namnet Mykorhiza kommer från det symbiotiska förhållande som existerar mellan svampars mycel och växters rötter. På liknande vis skapar gruppen sin egen musikaliska väv, ett ekosystem där medlemmarnas skilda bakgrunder förs samman i skapandet av en ny musikalisk organism.

Mykorhiza är en hyllning till mångfalden och består av två cis-kvinnor och en hbtqi-person, alla från olika länder och musikaliska bakgrunder. Deras musik demonstrerar en interkulturell dialog där alla talar på lika villkor.

Det senaste året har Mykorhiza spelat på bland annat IMPRA Jazz Festival 2022 (Fasching, Stockholm), Babel Sound Festival 2022 (Balatonboglár, Ungern) och Tranemo Jazz Fest 2023. Trion har också under samma period gjort konserter på Skeppet, Frilagret och Klubb Impuls.

Vi som spelar i Mykorhiza

Fan-Qi Wu är uppvuxen i Taiwan och spelar Pipa, ett traditionellt kinesiskt stränginstrument. Fan-Qi har bland annat vunnit första pris i Taiwan’s nationella pipa-tävling och har arbetat som solist med orkestrar världen över. För att kunna studera utomlands tilldelades Fan-Qi fullt stipendium från Taiwan avsett för speciellt talangfulla musiker. 

Alicia Lazaro Arteaga är vokalist och har även utbildat sig inom klassiskt piano och komposition. Alicia slutförde nyligen sina masterstudier vid Högskolan för Scen & Musik i Göteborg där hon fokuserade på att kombinera akustiska- och elektroniska ljud med ”motion tracking”. 2022 blev Alicia utvald att delta i Narrative XR Lab vid Visual Arena i Göteborg med syftet att utveckla nya former av historieberättande inom virtuell verklighet.

August Björn är en svensk pianist och kompositör. Vid 16 års ålder släppte hen sitt debutalbum Mono Human och har sedan dess utsetts till vinnare av Unga Jazzkometer, Sveriges största tävling för unga jazzmusiker. August har tilldelats STIM’s Stipendium för Kompositörer och har under de senaste åren skrivit en stråknonet samt ett stycke för eufonium och orkester.

Fan-Qi Wu – Pipa
Alicia Lazaro Arteaga – Sång, elektronik, slagverk
August Björn – Piano