Celtic Connections

EnglishSwedish
Celtic Connections

Musikarvet från den keltiska traditionen förvaltas och förnyas stilfullt och känslosamt.

Celtic Connections var en göteborgsbaserad folk- och världsmusikgrupp som var aktiv mellan åren 1990 och 1995. Gruppens repertoar hade rötterna i folkmusik från de keltiska nationerna – Irland, Skottland, Wales, Isle of Man, Cornwall, Bretagne och Galicien – som de blandade med ett stort antal andra stilar och traditioner, inklusive flamenco, jazz, afrikanska rytmer och nordiska toner. Under ledning av den karismatiska och visionära irländska sångaren och bodhrán-spelaren Jonathan McCullough (1961-1999) upplevde Celtic Connections stora framgångar. Bland annat uppträdde gruppen på flera av Skandinaviens största musikfestivaler och turnerade på Irland två år i rad.

Gothenburg Irish Festival – en årlig irländsk kulturfestival som pågick från 1995 till 1998 och på sin tid var den största i sitt slag i Skandinavien – började som ett sidoprojekt till Celtic Connections.

År 1995 spelade Celtic Connections in ett fullängdsalbum med titeln Spindrift. Kort därefter upplöstes gruppen på grund av tidsbrist, och skivprojektet rann ut i sanden. Efter mer än tjugo år har nu skivan äntligen getts ut – skivsläppet firades med en vacker och känslofylld releasekonsert i Göteborgs domkyrka i oktober 2018, inför en publik på ca 250 personer. I och med detta återförenades Celtic Connections och gruppen har nu återupptagit sin verksamhet! Spindrift har spelats på radio i såväl Sverige som Nordamerika och har fått goda recensioner i såväl svensk som utländsk musikpress.

Bandmedlemmar:

Jonas Liljeström: fiol, sång

Emil Pernblad: gitarr, irländsk bouzouki

Gregory McDermott: piano, gitarr, sång

Kristin Lidell: trumpet, dragspel, sång, rytminstrument

Tore Levenstam: tin whistle, low whistle, traversflöjt